Så här kan du få hjälp tända gravljus om du inte kan närvara själv

Många svenskar vill besöka någon gravplats under allhelgonahelgen. Men så många som 25 procent vill men har inte möjlighet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Under allhelgonahelgen i år kommer gravplatserna vara välbesökta. En ny undersökning gjord av Fonus och Kantar Sifo visar nämligen att fler än hälften av svenskarna planerar att besöka en anhörigs grav under årets allhelgonahelg. Trots den stora uppslutningen är gruppen som vill, men inte har möjlighet att besöka kyrkogården, fortfarande stor. I år väljer begravningsbyrån Fonus därför att hjälpa till.

– Allhelgona är en tid då vi minns våra anhöriga lite extra. Det är fint att se att så många kommer att besöka gravplatsen i år men vi ser också att det finns ett glapp mellan vilja och möjlighet, säger Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus.

Även om viljan att besöka anhörigas gravar under allhelgona är stor visar undersökningen också att så många som 25 procent vill, men inte har möjlighet. För de mellan 30-39 är andelen högst.

– Vår erfarenhet är att det här inte på något sätt handlar om en ovilja. Vi har i flera år delat ut ljus till de som vill åka till graven själva och för varje åt blir de ljusen fler, men vi vet också att alla inte tar sig dit. Vissa är gamla och sjuka och har inte möjlighet att få hjälp. Andra har långa avstånd och ett livspussel att få ihop. Vi vill att alla som önskar ska kunna tända ljus på den anhörigas grav, därför kommer vi i år kostnadsfritt att erbjuda hjälp med ljuständning på 460 kyrkogårdar runt om i landet, säger Peter Göransson.

Hur ska man göra?

– Tjänsten kan beställas via vår hemsida Fonus.se eller så kan man ringa ett lokalt Fonuskontor.

– När Fonus tänt ett ljus kan beställaren få en bild skickad till sig på graven med det tända ljuset.

När är sista dagen för att göra detta?

– Det är tisdagen den 29 oktober, säger Peter Göransson.

Brukar du själv besöka någon kyrkogård under allhelgonahelgen?

– Jag försöker i samband med Allhelgona besöka någon kyrkogård i min närhet för att känna in den fina och nästan magiska stämning som råder och samtidigt minnas mina nära kära som trots sin frånvaro, dagligen finns närvarande i mitt sinne.

Läs mer Teologen: Gröna lunds ockuldta halloweensatsning vittnar om okunskap

POLISVÅLDET I USA
Övergrepp i kyrkan
Isolerade tonåringar
Når universitets- och gymnasiestudier sker på distans, får många församlingar en ny målgrupp av äldre ungdomar i ungdomsarbetet. Bilden är från ett seminarium för unga vuxna på Nyhemskonferensen. 
Foto: Natanael Johansson
Foto: Natanael Johansson