27 september 2020

En tidning på kristen grundFamilj

Sångerskan med passion att få andra att sjunga

Kersti Esselwall-Smårs är sångerskan och körledaren som har en passion att få andra att sjunga. Vid sidan av musiken har hon två stora intressen: Trädgården och gamla möbler.

– Rösten är så förknippad med en själv. Man är väldigt naken när man sjunger för någon eller i någons sällskap, säger Kersti Esselwall-Smårs, som fyller 55 år den 4 augusti.

Själv har hon sjungit så länge hon kan minnas och har under hela sitt yrkesliv kunnat titulera sig sångerska. Hon har spelat in flera soloalbum och har medverkat vid ett stort antal cd-, radio- och tv-inspelningar, både i Sverige och internationellt.

Hon arbetar även som sång- och körpedagog i Betlehemskyrkan i Örebro och som inhyrd körpedagog i Nyhyttans församling. Hon har barnkörer, barngrupper och vuxenkörer.

– Att sjunga är jätteviktigt för välmåendet, att hitta sin egen röst. Sång är ett uttryck alla har med sig. Det behöver inte alltid låta vackert i någon annans öron utan det kan vara för att jag själv behöver få sjunga ut min smärta eller glädje.

Kerstis musikintresse väcktes tidigt.

– Det är en ådra från mammas sida. Hon har varit en stötta hela mitt liv. Vi övade varje morgon. En stund innan jag gick till skolan sjöng vi.

Det var också mamma Linnéa som fick Kersti att börja sjunga i kör, bland annat i församlingen i Jönköping. Kerstis talang upptäcktes även på den kommunala musikskolan och en sångpedagog tog henne under sina vingar.

– Kyrkan och den kommunala musikskolan bär stor skuld, säger hon och skrattar. Det var de som gjorde att jag blev så aktiv.

Under hela uppväxten lyssnade hon mycket på musik men hade inga särskilda idoler.

– Jag lyssnade tidigt på Steely Dan, Toto och Chicago, men jag har aldrig ”nördat” in på någon speciell. Jag gillade pop, jazz, fusion men även klassik musik.

Körmusiken har också alltid haft en särskild plats i hennes hjärta och hon tycker det är sorgligt när människor tystas med ord om att de inte sjunger bra eller håller ton.

– Det är djupt tragiskt. Att sjunga tillsammans är mer än bara det musikaliska uttrycket. Man delar puls och blir lite besläktad med dem man delar sång med.

Därför har hon tyckt det varit jobbigt under våren med coronapandemin.

– Det är ett jättesvårt dilemma, vi måste försöka hitta lösningar. Idén med körmusik är att vara på samma plats och vara i varandras andning. Samklangen kommer vi inte åt om vi inte är tillsammans, säger hon.

Under corona har hon haft barnkörer så länge skolan har varit öppen.

När hon inte sysslar med musik ägnar hon sig gärna åt trädgården, besöker secondhandbutiker och klär om möbler.

– Jag är väldigt trädgårdsintresserad. Jag bygger upp en stor trädgård där jag bor.

Hon tänker ut hur det ska se ut och gör ritningar.

– Lite engelsk stil med olika rum. Det finns en trädgårdsform som heter Hortus conclusus, en medeltida sorts trädgård som jag byggt i miniformat, med murar, gammaldags växter och örter. I sommar har jag skapat en örtagård, förklarar hon.

Hon tycker också om att besöka secondhandbutiker och fynda gamla möbler, det får gärna vara fåtöljer. Dem klär hon sedan om i sin egen verkstad och kreativa hörn.

– Det är härligt att kunna använda det som finns och har historia och inte alltid köpa nytt.

– När jag ser en möbel eller något på secondhand tänker jag ”vad har den här som jag kan lyfta fram?” Har man den inställningen när man möter människor ”undrar vad det är för spännande som finns här”, i stället för en förutfattad mening, blir livet så mycket roligare och fler får blomma och komma till sin rätt, säger Kersti Esselwall- Smårs.

---

Kersti Esselwall-Smårs

 • Bor: I Nyhyttan utanför Nora.

  Familj: Maken Krister, barnen Linnéa, Isak och Elvira, samt hunden Adina, en flatcoated retriever.

  Aktuell: Fyller 55 år den 4 augusti. Födelsedagen firas med familjen i Skåne. Det blir besök på det anrika kaféet Flickorna Lundgren på Skäret.

  Yrke: Sångerska, sångpedagog, körledare, kompositör.

  Utbildning: Gick musiklinje på gymnasiet, följt av församlingsmusikerlinjen på Betelsemenariet och sedan Musikhögskolan i Stockholm och Örebro. Hon har byggt på med körpedagog- och kördirigeringsutbildningar och soliststudier.

  Värt att veta: Är ordförande i Equmeniakyrkans Sångarförbund sedan 2017.

  Framtidsplaner: Spela in och framföra nyskriven musik. Har nyligen haft ett samarbete med poeten Margareta Melin i Jönköping.

  Motto: "Tänka och tala väl om din nästa och tyda allt till det bästa".

  Favoritbibelord: Ordspråksboken 4:23.

---

Fler artiklar