Sjukhuspastorn Mikael Mattisson ger tröst i livets mörkaste stunder

– I de svåra stunderna är vi alla lika. Det säger sjukhuspastor Mikael Mattisson, vars vardag är fylld av samtal i sorg och smärta.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

– Det är lite ofattbart att man redan ska fylla 60 och att man kommit en bit in på den andra delen av livet. Det säger Mikael Mattisson med några dagar kvar till födelsedagen, och han gläds åt att vara vid god hälsa.

– Jag märker att ju äldre man blir får man lite andra perspektiv, och med det jobb jag har värde­sätter jag hälsan. Det är verkligen inte någon självklarhet att få vara frisk, man får se det som en gåva.

Sedan 2006 är Mikael sjukhuspastor på Skaraborgs sjukhus i Skövde, efter att länge ha varit pingstpastor. Det innebär förstås många möten med människor i livets svåraste stunder. Men det är långtifrån bara ett tungt och krävande arbete, betonar Mikael.

– Det är ofta den reaktionen man får, att folk undrar om det är det tungt. Jag brukar säga att det är dubbelt. Det är klart att det är krävande med krisstöd och samtal i sorg, men man har genom åren fått ett visst förhållningssätt i mötet med människor. Det ger också mycket tillbaka och jag vet hur mycket det betyder för dem att ha någon att samtala med.

Som sjukhuspastor blir det också ofta möte med människor som en församlingspastor kanske aldrig träffar, både bland sjukvårdspersonal, patienter och anhöriga, och det är något som Mikael sätter värde på.

– På sjukhuset möter man alla kategorier i samhället, och alla är lika i de svåra stunderna, då de existentiella frågorna kommer. Det är vanligt att man säger ”jag är inte troende, kan jag prata med er ändå?”, och vi från Sjukhus­kyrkan är inte missionerande, men ofta öppnar samtalen upp sig i alla fall, på den andres initiativ.

Mikael har också med sig en stor dos av ödmjukhet i mötet med människor som inte har en uttalad kristen tro.

– Jag har respekt för att det även hos många som inte har en direkt kristen livsstil ändå finns mycket av gudsmedvetenhet som ofta kommer fram i våra möten i en utsatt situation.

På sjukhuset får Mikael också utlopp för sitt konstintresse, som ordförande i sjukhusets konstförening Kärnkonst. På fritiden finner han också stimulans i att sjunga i kyrkokör och simma.

Vägen in mot pastorstjänst började 1978, då den 18-årige pingstvännen från norra Öland besökte Billy Grahams kampanj i Stockholm.

– Då fick jag en särskild känsla som jag upplevde som min kallelse. Något inom mig sa att det var församlingsarbete jag skulle ägna mig åt, berättar Mikael.

Efter bibelskola i Filadelfia i Stockholm och några års arbete inom vården fick Mikael sin första tjänst som ungdomspastor i Vänersborg, 1982–1985.

– Sedan blev jag pastor och föreståndare i Lessebo och var där i fyra år, och sedan i Landsbro utanför Vetlanda i 17 år.

Nu ser Mikael fram emot att fira helgens födelsedag tillsammans med hustrun Kerstin och familjen. En efterlängtad present har hustrun redan avslöjat.

– Jag tycker mycket om att vandra och jag ska få i present att göra en resa till våren och vandra den sista etappen av pilgrimsleden Santiago de Compostela. Det är en vandring jag velat göra länge och ser mycket fram emot.

Mikael Mattisson

Aktuell: Fyller 60 år 20 oktober.

Bor: Skövde

Familj: Hustrun Kerstin, tre barn och tre barnbarn.

Firar: På annan ort med familjen.

Mobbning mot kristna elever
Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT
Knutbysekten
Sara Svensson blev känd som Barnflickan för stora delar av det svenska folket när hon i januari 2004 sköt ihjäl en av medlemmarna i Knutby Filadelfia och skottskadade en annan.
Foto: Viaplay/I huvudet på en gärningsman
Foto: Viaplay/I huvudet på en gärningsman
"Nordens kallelsestund"
Karin Wiborn och Lars Enarson
Foto: Pressbild & Joakim Lundgren
Foto: Pressbild & Joakim Lundgren