Sjunger läsarsånger på guldbröllopsdagen?

3 frågor till Curt Axelsson, som tillsammans med sin fru firar guldbröllop genom att göra årets sista spelning på turné med läsarsånger genom Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Var spelar ni?

– Under turnén har vi varit både i kyrkor och på många äldreboenden. När vi är på äldreboenden kallar vi det: ”Minns du sången från skolan och bönhus”. Vi spelar läsarsånger, där de flesta låtar bygger på någon bibelvers eller bara något ord från Bibeln, men också visor från skolböckerna från 40–50-talen, exempelvis ”Har du sett herr Kantarell” eller ”Kungens lilla piga”.

– Jag sjunger och min fru spela elpiano. Om det finns en cittra brukar jag spela det också.

Hur länge har ni varit ute och spelat?

– Det här är nionde året. Hust­run har tidigare arbetat med aktivering inom äldrevården. Ofta får verksamheten inte kosta något. Så vi gör det i princip gratis. Kyrkorna betalar resekostnaden när vi åker runt i vår husbil.

Ni tvekade aldrig att fira ert guldbröllop på turné?

– Nej, vi är ute varje år. Det är roligt med alla glada människor man möter. Det är en sådan stor igenkänning på låtarna som får de äldre att minnas tillbaka. En man berättade att sist han hörde en av låtarna var för 85 år sedan. Han var då bara åtta år.

– På vår bröllopsdag kommer vi spela i Klarälvskyrkan i Ekshärad.

Curt och Anna-Lena Axelsson har runt 400 gamla läsarsånger som de kan använda till spelningarna. Utöver det har de samlat ihop 70 sånger från skolans värld som många har minnen av.

3