Skolresa ledde till frälsning för Rickard Ellbrant

Rickard Ellbrant växte upp i en icke­troende familj. Trots det mötte han Jesus tidigt i livet. Vid 35 års ålder stiger han nu över tröskeln in i sitt nya hus och in i ett nytt kall.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Rickard Ellbrant från Chile adopterades in i sin familj i Sverige när han var knappt ett halvt år gammal. Där tog han sin plats som mellanbarn.

– Mamma var ganska emot kyrkan under vår uppväxt. Så jag är inte barndöpt, berättar Rickard.

Men det dröjde inte alltför många år innan han fick sitt första möte med Jesus ändå. Under en klassutflykt till Svenska kyrkan i Lysekil bestämde den då elvaåriga Rickard sig för att han ville döpa sig.

– Prästen pekade på dopfunten och sa att "där blir man en del av Guds familj som hans barn". Någonting högg tag i mig och jag gick hem till mamma och pappa och sa att jag ville bli ett Guds barn.

Trots mammans inställning till kyrkan respekterade hon Rickards val och bokade in ett dop för honom i Svenska kyrkan. Därefter följde konfirmationen i en tid där Rickard ställde sig mycket frågor om sin identitet i samband med att han gick i en klass som han beskriver som ”lite rasistisk”.

– Det har alltid varit jobbigt med min hudfärg, men under konfirmationen kände jag att jag blev accepterad för den jag var, för den som Gud skapat mig till, säger han.

Förutom att Rickard fick nya vänner inom kyrkan lärde han också känna Gud. Rickard sa redan då ”ja” till Jesus, men det var på efterlägret som han fick uppleva den helige Anden.

– Jag kände att det var någonting annat när jag fick ett verkligt möte med honom. Det var någonting mer än vad jag hade räknat med.

Rickards mamma såg att något hade förändrats i hans liv och började själv gå en alphakurs.

– Hon är nu aktiv i Svenska kyrkan i Lysekil och har varit kyrkvärd och ordförande i kyrkorådet och i kyrkofullmäktige i flera år, berättar Rickard.

Rickard var de följande åren med som konfirmationsledare. Dock var han mer en så kallad ”lägerkristen” under gymnasiet, där han läste Hotell och restaurang-linjen.

– Jag stod och valde mellan att bli bartender i Åre och att gå bibelskola efter studenten, berättar han.

Det blev bibelskola. På Götabro bibelskola, utanför Örebro, bestämde Rickard sig för att ”satsa på Jesus”.

– Så jag ringde till kyrkan i Lysekil och sa att jag ville bli ungdomspastor.

Efter några år som ungdomsledare i Svenska kyrkan och en pastorsutbildning på Örebro missionsskola, kände sig Rickard manad att testa på en tjänst inom frikyrkan.

– Jag och min fru kände att Gud ledde oss till Pingstkyrkan i Helsingborg och när vi hälsade på blev vi förälskade i dem och de i oss.

De senaste dryga fem åren har Rickard arbetat där med både ungdomar och vuxna och även med missbruksvård. Familjen växte med två barn och en hund och med tiden upplevde Rickard ett nytt kall. Han sa upp sig från tjänsten i pingstkyrkan utan att ha en aning om vad som väntade därnäst.

– Precis nu står jag i vårt nyköpta hus i Rydaholm, skrattar Rickard.

Hans pappa är med och snart ska de börja renovera golven och måla i huset. I augusti börjar Rickard sin nya tjänst som pastor och föreståndare i frikyrkoförsamlingen i Rydaholm.

– Det är en helt ny epok i livet som jag ser fram emot. Vi är spända på vad Gud vill göra med oss här, säger han med stor förväntan i rösten och tillägger att han inte vill leva ett bekvämt liv, utan ett för Guds rike.

Rickard Ellbrant

Aktuell: Fyller 35 och kommer spendera födelsedagen med sin familj i det nya huset. Eftersom han tappat bort sin vigselring, står en ny högst upp på önskelistan.

Familj: Frun Carolina, sönerna Josias och Mose.

Favorit­bibelord: Matt 5:16–17.