Staffan Hellström fångar varje dag trots sjukdomen

Pastorn Staffan Hellström gillar puls. Under hans ledning har pingstförsamlingen i Forshaga fått en modernare kostym – och fler gudstjänstbesökare. Nu fyller han 50 och firar stort, trots att han genomgår en cancerbehandling.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Som 12-åring fick Staffan Hellström ett radikalt Jesusmöte som gav inriktningen för hela livet. Han upplevde att kyrkan borde leva ut evangeliet som de första kristna gjorde under Apostlagärningarnas tid, men när han tittade sig omkring såg han en kyrka som snarare tittade inåt än utåt.

– Man kan säga att min kallelse är byggd på frustration och mitt i det var det som att Gud sa till mig: Gör något åt det.

Och Staffan har gjort något åt det. Han är uppvuxen och verksam i Pingstkyrkan och sedan 2003 föreståndare i Home Church i Forshaga i Värmland. Tidigare hette församlingen Pingstkyrkan i Forshaga och när Staffan kom dit var det fler saker än namnet som förändrades.

– Vi var övertygade om att vi ville nå vårt samhälle och för att göra det måste evangeliet kommuniceras på ett attraktivt sätt. Vi kom till en traditionell 1970-talskyrka med gudstjänster som de kristna knappt själva ville gå i. Hur skulle de då vilja bjuda med sina vänner?

Staffan förstod att något måste ändras och fann inspiration hos Willow Creek och hos Hillsong. I dag är Home Church en del av Hillsongnätverk och har tagit stora intryck av den rörelsen.

– Rent konkret sålde vi av orgeln och flygeln och bytte ut bänkarna mot stolar. I dag ser kyrkan mer ut som en konsertlokal med svarta skynken längst fram och snyggt ljus. Vi vill göra lokalen så profan och så praktisk som möjligt så att människor känner sig hemma. Det är ett nog stort steg för folk att komma till Pingstkyrkan på orten.

Läs också: De tog ut orgeln och hämtade inspiration från Hillsong
 

Hillsongs poppiga lovsång och inbjudande atmosfär har funkat även i Forshaga. Och gammal som ung gläds åt förändringen.

– Att vara en modern kyrka är inte en storstadsgrej, det är en människogrej. Människor är ganska likadana var de än bor; lyssnar på samma musik och kollar på samma serier.

– Vi vill leva med pulsen och unna de äldre att vara med i det. Många äldre i församlingen sitter nu och småmyser och känner sig glada för att de får vara med och tänka framåt i stället för bakåt.

Förutom kyrkan är slalom en stor del av Staffans liv som den jämtlänning han är. Den senaste tiden har han dock inte kunnat åka skidor som han brukar. För tre månader sedan konstaterade läkarna att ryggontet som smärtat Staffan det senaste året berodde på skelettcancer med en primärtumör i lungan.

– Det var omvälvande att få beskedet. Jag har ofta tänkt på hur det är att få ett cancerbesked och nu är jag en som vet, jag är en i statistiken.

Först vill inte Staffan gå in närmare på sjukdomen eftersom den inte är en del av vem han är, men när jag säger att hans berättelse kan stärka andra, går han med på att dela med sig. Vi pratar om rädsla, hopp och förtröstan.

– Jag märkte ganska snabbt att jag inte är rädd för att dö. Som pastor är en av huvuduppgifterna att hjälpa folk att dö. Jag vet att jag skulle komma hem till Herren och ha det gött, men sorgen och tårarna kommer när jag tänker på dem jag skulle behöva lämna – min fru och mina barn, alla kollegor och vänner.

Staffan genomgår just nu en behandling och är sjukskriven på 75 procent från sitt jobb. Han ägnar dagarna åt att lyssna på lovsång och skriva en bok om erfarenheten att leda en församling genom en stor förändring. Sedan sjukdomsbeskedet har han upplevt ett otroligt stöd från både församlingen och kollegor.

– Jag hade en rädsla att det skulle skapas en helandehysteri utifrån att jag delade med mig av det jag står i och därför har jag betonat att jag tror att Gud både kan och vill hela mig, men han måste inte göra det. Det enda måstet är att människor måste bli frälsta. Det är det jag vill ha som fokus.

Den 29 januari fyller Staffan Hellström 50 år och den 3 februari blir det stor fest.

– Sjukdomen kommer inte påverka någonting. Vi är glada och vi firar. Jag vill ta tillvara på varje dag.

Fakta:

Staffan Hellström

Bor: Karlstad.

Född: Nälden i Jämtland.

Familj: Gift med Marita, tre döttrar, Amanda 27, Josefine 26 och Julia 22.

Yrke: Är föreståndare i Home Church Forshaga.

Lyssnar helst på: Lovsång från Hillsong.

Läser helst: Bibeln eller lyssnar på ljudbok, gärna historiska romaner.

Favoritbibelord: Sök först Guds rike och Hans rättfärdighet så ska du få allt det andra också.

Aktuell: Fyller 50 år den 29 januari.