Stikkan Andersson fick honom att bli kyrkosångare

Ett telefonsamtal från Abba-producenten Stikkan Andersson förändrade Torbjörn Lantz liv. I tjugo år har han rest land och rike runt för att sjunga om Gud, bland annat i tv-programmet ”Hela kyrkan sjunger”.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Det var som nybliven pastor i Baptistkyrkan i Falköping som Torbjörn Lantz och en vän fortsatte att sjunga och spela efter en gudstjänst. Allt lät så bra, att Torbjörn bad sin svåger att hämta sin bandspelare. 

Rullbandet skickades sedan iväg till Stockholm, och landade direkt i god jord.

– Jag fick på en gång ett samtal från Stikkan Andersson som bad mig att komma.

– Jag hade ingen aning om det, men där och då började min sångarkarriär, berättar Torbjörn Lantz.

Det var 1973, året innan Abba skulle slå igenom stort i Melodifestivalen med låten Waterloo. Stikkan Andersson var förläggaren som låg bakom deras succé, och när Torbjörn kom upp till Stockholm var det Benny Andersson och Björn Ulvaeus som väntade på honom.

Och det var Benny som fick uppdraget att producera Torbjörn Lantz första skiva.

– Hans enda krav var att ”Var jag går i skogar berg och dalar” skulle finnas med, minns Torbjörn.

Abba brukar inte förknippas med kristen musik, men där och då fanns de andliga frågorna i luften, inte minst då Stikkan befann sig i en kris efter att en nära vän gått bort.

– Det var mycket snack om tid och evighet, minns Torbjörn.

Han frågade också Benny Anderson varför han valde att tackade ja till att producera en skiva med andliga sånger. Svaret var att det stack ut, och det som gjorde det hela så bra var att det märktes att Torbjörn verkligen trodde på det han sjöng.

– Det är nog den bästa kritik jag någonsin fått.

Torbjörn spelade in två plattor på skivbolaget Polar, innan han gick vidare och startade sitt eget bolag, Oscar musik.

Från och med 1975 började han resa runt som sångare och predikant på heltid, något som han skulle hålla på med i över 20 års tid.

Sedan kallades han som pastor till Missionsförsamlingen i Falköping.

I dag fyller han 70 år, och fortfarande är det sång och musik som gäller. Han har precis inlett sin julkonsertturné, då han reser runt och sjunger på äldreboenden runtom i Västergötland. Något han gjort i nästan trettio års tid. 

– Jag är lika viktig som jultomten säger de, berättar Torbjörn och skrattar.

Vad var det som en gång i tiden fick dig att fastna för musik?

– Jag är pastorsbarn i flera generationer och växte upp i en frikyrkomiljö med mycket sång och musik. Min mor brukade säga att jag sjöng innan jag pratade.

– Pappa var pastor i Karlstads baptistförsamling, där vi hade brassband, ungdomskör och en gospelkör som turnerade runtom i Sverige. Det var en sådan fantastisk fostrande musikalisk miljö.

Men Torbjörns plan var inte att bli sångare, utan pastor. Sedan kom det där telefonsamtalet från Stikkan Andersson och vände på allting.

Torbjörns repertoar är främst­ läsarsånger, och han berättar att när han är ute och sjunger får det folk att börja gråta.

Vi får aldrig sjunga de här sångerna, brukar de äldre säga.

I debatten ställs ofta läsarsånger mot den moderna lovsången.

– Det tråkiga tycker jag är att vi alltid ska hamna i diken. Det ena behöver inte ta ut det andra, menar Torbjörn.

Men det som han gillar med läsarsångerna, som inte finns i den moderna lovsången, är de personliga vittnesbörden, där texten klarar sig väl även utan musik.

Torbjörn Lantz

Aktuell: Fyller 70 år i dag.

Gör: Sjunger och predikar, tidigare reste han runt i hela landet, numera mest i Västergötland.

Familj: Gift med Birgitta, fyra barn och nio barnbarn

Hobby: ”Jag har alltid gillat att jobba med händerna, bygga hus och renovera, det är avkopplingen för mig. Jag och min fru har också rest mycket.”

Bor: I Floby.