Familj

Strid om kvarlevor av siamesiskt tvillingfoster från museum

I april beslutades det att ett tvillingfoster från Naturhistoriska museet i Göteborgs samlingar ska kremeras och gravsättas – efter över 150 år. Beställningen till kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg kom fram för någon vecka sedan. Men den stoppades – av någon.

– Vi fick en beställning från Västarvet om kremering, men sedan kom en kontraorder. Vi vill inte verkställa någonting när det är så oklart utan vill avvakta och kolla upp vem som har förfoganderätt över kvarlevorna, säger Katarina Evenseth, begravningschef i Göteborg.

Varifrån kontraordern kommer exakt är dock oklart.

– Jag tror att det finns någon som vill stoppa den här processen, som kanske har en känslomässig bindning till detta, säger Gunilla Eliasson tillförordnad förvaltningschef Västarvet till SVT Nyheter Väst.

Västarvet, som förvaltar natur- och kulturarvet i Västra Götalandsregionen, har under året genomfört en omdiskuterad gallring av mänskliga kvarlevor i museets samlingar. Det gäller bland annat burken med tvillingfostret, som skänktes till museet 1863.

Bakgrunden till den nuvarande situationen är att personal på Naturhistoriska menar att Västarvet inte har rätt eller kompetens att göra den gallring man har gjort.

De siamesiska tvillingarna var fram till 2011 en del av museets basutställning och visades ända fram till 2017 för särskilt intresserade.

– Västarvet förfogar just nu över kvarlevorna eftersom beställningen kom därifrån. Däremot verkar Naturhistoriska ha en helt annan uppfattning om vem som har förfoganderätt. Västarvet har bett oss avvakta med kremationen tills rättsläget är klarlagt, säger Katarina Evenseth.

Siamesiska tvillingar är enäggstvillingar vars kroppar är sammanvuxna sedan graviditeten då det befruktade ägget inte har delats fullständigt till två skilda individer. Fenomenet uppstår en gång på mellan 50 000 och 200 000 födslar, med något högre frekvens i Sydvästasien och Afrika.

Fenomenet är uppkallat efter de thailändska bröderna Chang och Eng Bunker (1811–1874) som var sammanvuxna i bröstbenet. De turnerade som ”De siamesiska tvillingarna” efter Thailands dåvarande namn Siam.

Dagen och TT

Fler artiklar för dig