Sven Bengtsson upplevde Guds tilltal genom Dagenannons

Sven Bengtsson är trosrörelsepastorn som blev pingstpastor. En annons i Dagen fick livet att ta en ny riktning. Efter flera år i Märsta är han i dag föreståndare i Pingstkyrkan i Skövde.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Det är svårt att pricka in varifrån Sven Bengtsson kommer. Dialekten är blandad, och det förklaras med att han flyttat runt en hel del under sin uppväxt och i vuxenlivet. Som det ofta är för pastorer.

Från Skåne till Hällefors i Västmanland. Vidare till Falun och Märsta.

Sedan 2012 bor han i Skövde, tillsammans med sin familj.

– Vi lever i en väldigt utmanande tid. Ett mångfacetterat samhälle, med många subkulturer. Vardagen i församlingen är ett myller. Det märks att vi är en mångkulturell församling, berättar Sven Bengtsson.

Han uttrycker sig lågmält och eftertänksamt.

– Vi människor får vara med på ett hörn, men det är Gud som gör det stora.

Att lita på att Gud leder i livet kan vara svårt, men den som gör det kan få vara med om spännande saker, menar Sven Bengtsson.

Som att en annons verkar hoppa ut ur en tidning.

– Vi var pastorer i en trosrörelseförsamling i Falun på 1990-talet, och både jag och min fru upplevde att vi var färdiga där. Men vi visste inte vart vi skulle gå.

Under samma period hade paret fått en prenumereration på Dagen som present.

– När jag plockade upp tidningen upplevde jag Guds tilltal, att han sa att det skulle komma en annons i den här tidningen som var intressant. Jag var spänd av förväntan och tittade noggrant. Men jag hittade ingenting.

Förrän nästa dag.

– Jag satt och läste tidningen utan någon tanke på tilltalet. Plötsligt var det som om en annons bara hoppade upp ur sidan på något märkligt sätt. Hela mitt fokus drogs till vad jag såg. Det stod: Märsta pingstförsamling söker ny pastor.

Resten är historia.

Han fick jobbet, och under perioden i Märsta växte kyrkan snabbt, med hundratals dop under några år.

I dag är den en del av Hillsong-rörelsen i Sverige.

– Det är en jättestor glädje för oss, att människor som vanns för Guds rike då fortsätter att tjäna Herren och är med i församlingen fortfarande.

Under tiden i Märsta blev församlingen omskriven för en schism, då Sven Bengtsson och pastorn Johannes Amritzer hade svårigheter att samarbeta. Amritzer startade en ny församling i Stockholm, dit flera av medlemmarna i Märsta också följde med. I dag säger Bengtsson att de två har en bra relation.

– Vi möts kanske nån gång om året i olika sammanhang. Vi kramar om varandra, säger han.

Vad lärde du dig mest av tiden i Märsta?

– Jag fick en förståelse för kombinationen mellan lärjungaträning och att vinna nya människor. I trosrörelsen på 1990-talet var vi bra på undervisning, men gudstjänststilen var inte anpassad efter att nå nya människor. Vi försökte behålla det bästa av trosrörelsen med fokus på undervisning, men fritt från övertoner.

Om Sven Bengtsson får sammanfatta: En kyrka måste i sin kultur och gudstjänst både vara genomtänkt för att nå nya människor. Men den måste också betjäna dem som varit kristna länge. Inte antingen eller. Utan både och, menar han.

I Märsta, såväl som i Skövde.

Sven Bengtsson

Aktuell: Fyller 50 år den 26 november

Bor: Skövde

Familj: Hustrun Vicky, barnen Elida, Jennifer, Dennis, Christian, Alice och Kid.

Läser helst: Bibeln och historiska tidningar.

Lyssnar helst på: Bob Dylan och musik från Hillsong United.

Favoritbibelord: ”Han som inte skonade sin egen Son utan utlämnade honom för oss alla, hur skulle han kunna annat än också skänka oss allt med honom?” (Romarbrevet 8:32)