Svenska kyrkans adventskalender med goda gärningar populär tradition

Svenska kyrkan i Umeås egen adventskalender fokuserar på att försöka få folk att göra goda gärningar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Hur kom ni på den här idén?

– Det är fjärde året i rad som Svenska kyrkan i Umeå gör en liknande kalender. Första året var 2016 inför gudstjänsten den första söndagen i advent. En av Umeås präster avslutade sin predikan med uppmaningen att alla kan hjälpa till att göra världen lite ljusare och så delade hon ut kalendern med 24 utmaningar.

När vi delade kalendern digitalt spreds den snabbt i sociala medier, blev otroligt omtyckt och nedladdad och är numera en tradition. Människor har väntat och frågat efter den.

Behöver folk verkligen få hjälp med att göra goda gärningar – klarar vi inte av det ändå?

– Människor gör förstås en massa goda gärningar varje dag utan kalender. Men det finns något fint i att göra saker tillsammans. Förhoppningsvis kan tipsen på enkla saker att göra för andra och sig själv vara en inspiration.

– Det är också lätt att bli handlingsförlamad när mycket känns mörkt. Då kan vi som kyrka påminna om ljuset och vilken betydelse en enskild gest kan ha för en annan människa.

Hur får man tag i kalendern?

– Kalendern är en pdf-fil som man laddar ner på Svenska kyrkan i Umeås webbplats.

Vad är budskapet?

– Det som kan verka litet kan göra stor skillnad. Vi kan vara ljus för varandra. Advent är ju förberedelsetid, en fasteperiod, så den som vill kan förstås använda luckorna som andliga övningar.

– Förhoppningsvis kan kalendern vara ett alternativ till alla kommersiella budskap i december. Adventstiden vill öppna våra sinnen för julens glädje. För att göra kopplingen till kyrkoåret tydligare anknyter luckor i årets kalender till adventssöndagarnas teman.

Kalendern görs av Svenska kyrkans kommunikationsenhet i Umeå. Tidigare gjorde prästen Katrin Nymberg uppdragen i luckorna. I år har prästen Christofer Sjödin hjälpt till med innehållet.

HBTQ-tavlan