Tiden i Togo stärkte Marcus tro på mirakler

Som ung ville Marcus Svedman antingen bli predikant eller programledare i radio. Nu fyller han 40 år och kan konstatera att han i sin roll som regionledare för den kristna medieorganisationen IBRA får göra både och.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Radiointresset kom tidigt in i Marcus Svedmans liv. Som 16-åring var han programledare för ”Radio Revelation”, ett eget söndagsprogram inspelat i den lilla studion i Kumla pingstkyrka. Men Marcus begränsade sig inte till det lokala utan fixade pressleg och åkte på evenemang för att intervjua internationella storband som Petra och DC Talk. Ett annat inslag i programmet hette ”Veckans hockeyspelare” och en vecka var Peter ”Foppa” Forsberg gäst.

Hur lyckades du få alla kändisar att ställa upp i ett kristet närradioprogram?

– Med amerikanska artister gick det jättebra, de hade ju ingen koll på hur liten radiostationen var. Att få hockeyspelare som Foppa att ställa upp var svårare, men då gällde det att gneta på och tjata, berättar han.

Marcus Svedman beskriver radioprogrammet som sin lekstuga, men även om arbetet var lustfyllt var han seriös i sin satsning. Om han inte var hemma en söndag gjorde han ett förinspelat program för att inte svika lyssnarna. Blandningen mellan profant och kristet lockade även Marcus icke-kristna vänner att lyssna.

Länge trodde Marcus Svedman att han skulle fortsätta på radiobanan, men ett annat intresse konkurrerade om förstaplatsen.

– När jag var yngre tänkte jag att jag antingen ville bli predikant eller programledare och under många år utvecklade jag teologi- och radiointresset parallellt.

Det blev teologistudier på Götabro, därefter radiolinjen på Kaggeholm och sedan missionsstudier på Mariannelunds folkhögskola med praktik i USA. Under en samling i Filadelfiakyrkan 1999 hittade Marcus Svedman ett sätt att förena sina båda världar.

– Sune Elofson som var chef på IBRA berättade om deras arbete och jag kände direkt att det skulle passa mig. Jag frågade om jag kunde sommarjobba för IBRA, vilket jag kunde.

IBRA är en missionsorganisation sprungen ur pingströrelsen, som använder media som redskap för att berätta om Jesus. Man samarbetar med lokala partner, utbildar dem i radio- och tv-produktion och stöttar i församlingsplantering.

Efter den första sommaren på IBRA blev Marcus Svedman kvar och har sedan dess haft olika roller i organisationen. I dag jobbar han som Regionansvarig för Västafrika. Oavsett roll är det missionsuppdraget som driver honom: att se människor komma till tro, speciellt bland onådda folk.

Marcus Svedmans egen tro kom tidigt in i hans liv och har sedan fått närning både av en stöttande omgivning i Sverige, egna gudsupplevelser och erfarenheter från Togo där Marcus bodde under några år.

– Det var otroligt att se hur brinnande och överlämnade de kristna var. Församlingarna växte snabbt och jag var med om ett dop där 1 600 människor döptes samtidigt. Sådant är stärkande för tron.

– Tiden i Togo stärkte också min tro på mirakler. Bland annat fick jag se hur en liten flicka som var blind kunde se igen. Hon fick se sin mamma för första gången och hoppade och jublade av glädje.

Marcus Svedman slås ofta av hur mycket han får tillbaka av att arbeta med mission, ibland mer än vad han känner att han kan ge. Och då är ändå hans bidrag stort. Med jämna mellanrum åker han till länderna i Västafrika för att undervisa lokala pastorer i hur man skapar enkla radioprogram. Ganska lika de han själv gjorde i närradion under uppväxtåren. Världarna knyts ihop.

Marcus Svedman

Född: 1978 i Kumla.

Bor: Nässjö.

Familj: Gift med Debora, barnen Lydia 3 år och Signe 10 månader.

Sysselsättning: Regionledare för IBRA i Västafrika.

Intressen: Innebandy och fågelskådning.

Läser helst: Teologi och böcker om mission och församlingsplantering. Gillar också biografier.

Ser helst på tv: Nyheter och program som Agenda, men ser även mat- och bakprogram eftersom min fru gillar det.

Favoritbibelord: Matteus 24:14