Till minne: Bror Alvekrans

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Missionären Bror Alvekrans, Sydafrika, fick hembud den 27 mars. Bror var född i Alarp, utanför Vetlanda, den 27 juni 1925. Bror växte upp i ett kristet jordbrukarhem. Tidigt kände Bror en kallelse till missionsfältet. 1943 gick Bror på Bibelkursen vid Korteboskolan.

Bror var den äldste sonen och jobbade på familjens gård. Familjen ville att Bror skulle ta över gården. Bror slet under några år med detta. Till slut tog missionskallelsen överhand, och Bror studerade på Korteboskolan 1948-1951. Bror avskildes som Svenska Alliansmissionens missionär för Sydafrika och åkte ut 1952.

Snart träffade Bror missionären Birgit Svensson, som var utsänd som missionär av Helgelseförbundet. De blev snart ett par, men då Berit hade ett kontrakt med HF kunde de inte gifta sig förrän 1957.

Som nygifta flyttade de till Standerton där de stannade till 1960. Där föddes två döttrar. 1961 flyttade familjen till Barberton. Där utökades familjen med två döttrar.

Bror jobbade med många olika uppgifter. Han var med och grundade och drev församlingar, byggde kyrkor och spred kristen litteratur. Samtidigt fanns det alltid gott om utrymme och tid för familjen.

Bror var känd för sitt lugna ödmjuka sätt kombinerat med en stark målmedvetenhet. Familjen Alvekrans var känd för sin stora gästvänlighet och tog alltid emot många besök.

1982 gick flyttlasset till Ermelo där Bror och Birgit verkade i några år, för att senare flytta till Nelspruit. Vid pensioneringen fick de möjligheten att ägna sig åt att sälja Biblar och kristen litteratur, ett uppdrag båda älskade djupt. Bror fortsatte med det fram tills han var 80 år. Bror var kanske inte den bästa affärsmannen. Hade kunden inte pengar hände det att han/hon fick boken. Det viktiga var att sprida Guds ord.

2008 fick hustrun Birgit hembud och sörjdes djupt av Bror. Under sina sista år i livet sviktade Brors hälsa. Ända in i slutet fanns hela tiden en stor förtröstan på Jesus och en bön för Sydafrikas folk.

Svenska Alliansmissionen tackar Gud för Bror Alvekrans långa och trogna livsgärning. Bror tillbringade nästan 66 år i Sydafrika, varav 38 år i Svenska Alliansmissionens tjänst som missionär. Hans ljusa minne bevaras i tacksamhet av missionärskollegor och många vänner i Sydafrika och Sverige. Vår förbön och omtanke går till döttrarna Elisabeth, Lena, Eva-Marie och Ann-Christine med familjer, samt bröderna Bengt och Bertil med familjer.

Böneutrop
Kyrka och politik