Till Minne: Daniel Lindberg

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Daniel Lindberg, pastor, sångare och musiker har avlidit, 82 år gammal.

Hans första arbete var på skofabriken i Docksta, Ångermanland. Som 16-åring kom han till Hagströms dragspelsfabrik i Älvdalen. Då hade musiken redan länge varit viktig för Daniel. Som 12-åring spelade han fiol när pappa Sigvard, pingstpastor, sjöng i församlingar runt om i Västerbotten och Västernorrland. Senare var Daniel under många år både anställd och kringresande sångarevangelist i pingströrelsen, bland annat i Jönköping. Under de år han arbetade åt Förlaget Filadelfia, Verbum och Harriers blev det många resor. Dragspelet var alltid med, Daniel hade många sångkvällar runt om i landet.

Han predikade, från ungdomens evangelisttjänst och vidare genom livet med värme och inlevelse. År 1981 ordinerades han till pastor i Svenska Missionsförbundet, och hade sedan tjänst i Sala, Hille och Rimbo. Efter åren som församlingspastor gick han in i den sista långa delen av sin pastorsgärning, den inom kriminalvården. Han talade ofta om hur bra han trivdes med det arbetet och de människor han mötte där. Han var fängelse­pastor i Norrtälje och Österåker och fortsatte även efter pensioneringen att arbeta med de människor han mötte i fängelserna – både under och efter att de avtjänat sina straff.

För Daniel var närheten till naturen viktig. På Gotland, i fjällen, i en båt med fiskespö, under långa cykelturer eller ute i skogen – han var hemma där. Det hängde också ihop med hans kärlek till sånger av Evert Taube och Dan Andersson. Han sjöng dem ofta, i många sammanhang. För att fördjupa kunskapen om Dan Anderssons liv och författarskap ledde Daniel också studiecirklar och resor till Dan Anderssons barndomsbygd.

Med sin närvaro, sina berättelser och sin sång och musik gladde Daniel många människor, in i det sista. För honom kom människan först, före regler och formaliteter!

Daniel efterlämnar makan Kerstin, sönerna Anders, Pär och Tomas och deras familjer, och dessutom syskon, övrig släkt och vänner. Vi är många som har fina och starka minnen av Daniel Lindberg, och vi tänker på honom med tacksamhet!

Miriam Berjlund

Lilla Erstagården