Till minne: Gunnar Jacobsson

Gunnar Jacobsson, Utby, har avlidit i en ålder av 86 år. Närmast sörjande är två döttrar och fyra barnbarn.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Gunnar Jacobsson, bördig från Färjelanda i Dalsland, upplever kallelsen till prästtjänst då biskop Sven Ingebrandt under ett pojkläger vänder sig till honom med orden: ”Du ska bli präst Gunnar.” Kallelsen bejakas av en inre kallelse och efter prästgymnasium i Göteborg och teologistudier i Lund prästvigs Gunnar och får snart sin första tjänst i Ransäter, Värmland. Han är här en mycket omtyckt präst och inte sällan knackar bygdens ungdomar på dörren och undrar om prästen vill följa med ut och åka skidor.

Efter ett antal år går flytten till Sundsvall där Gunnar börjar utbilda sig till samtalsterapeut och hittar inriktningen för sin fortsatta kallelse. Han finns med i uppbyggnadsskedet av Kyrkans rådgivningsbyrå i Sundsvall och Östersund men blir också en efterfrågad auktoritet inom näringsliv och psykiatri. I slutet på 1980-talet kommer Gunnar och hustrun Barbro till Göteborg på biskop Bertil Gärtners kallelse för att finnas med i uppbyggnaden av Själavårdscentrum i Göteborgs stift.

Gunnar Jacobsson hade ett stort kunnande och en stor erfarenhet inom sin expertis men inget av detta var särskilt viktigt för honom själv. I stället stod detta i kärlekens tjänst till hjälp och läkedom för alla de människor han fick möta i samtal och grupper under åren. Personligen mötte vi Gunnar som ”drällpräst” på Helsjöns folkhögskola då han som pensionerad präst fanns tillgänglig för oss blivande präster. Vårt första möte med honom kommer vi aldrig att glömma. Gunnar hade förmågan att förmedla Guds nåd och kärlek på ett sätt som ledde till inre helande för många män­niskor. Gunnar hade en trons och kärlekens blick där han såg mer i oss än vad vi såg i oss själva. En kärlekens blick som kom från erfarenheten av att själv ha fått blicka in i den himmelska Faderns ögon och förstå sig vara villkorslöst älskad trots de brister och svagheter vi alla brottas med.

Det som utmärkte Gunnar var, i våra ögon, hans ödmjukhet och stora kärlek till människor och till Jesus. Han var välutbildad och bar på en unik kunskap och erfarenhet men var samtidigt fjärran från att tro sig ha den fulla sanningen. Han rörde sig fritt i det kristna landskapet och vann förtroende hos många. Genom hela sitt liv pekar han tydligt på Jesus som den ende som verkligen kan hjälpa.

Nu har Gunnar fullbordat sitt lopp och gått in i den himmelska glädjen där han får vara med sin Fader och sin älskade hustru, Barbro. Vi säger tack för allt Gunnar och vi är många som vill följa i dina spår.

Johan och Jannica Norén, präster i EFS och Svenska kyrkan

Böneutrop
Kyrka och politik