Till minne: Lennart Johansson

Lennart Johansson avled stilla fredagen den 27 november efter en kort tids sjukdom. Han var 83 år ung.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Han kommer att minnas av så många som på ett eller annat sätt påverkades av honom genom åren.

Lennart tjänade många församlingar i Sverige, bland annat Nyköping, Kalmar, Eskilstuna och Brålanda. Han reste också intensivt på 1960-talet och både talade och ackompanjerade Jan Sparring, på piano och gitarr. Han var en begåvad sångförfattare och har publicerat flera sånger, bland annat en mycket älskad julsång, ”Aldrig har stjärnor tindrat så klart” och flera andra.

Ett av hans många bidrag i Brålanda var hans vision, design och bygge av Sörgården, den första i sitt slag av kristna ungdomscenter i Sverige och som fortfarande fungerar.

1972 flyttade Lennart med sin familj till Kanada där han arbetade med 100 Huntley Street, en daglig kristen sändning i över 20 år. Under den här tiden tjänstgjorde han som ”overseas director”, för verksamheter på andra kontinenter och han övervakade ”Pavilion of Promise” (Löftets paviljong) vid världsutställningarna i Sevilla i Spanien och Hannover, Tyskland.

Lennart hade ett hjärta för Isra­el. Han och Berith startade och ledde ett träningscenter i Jerusalem i flera år på 1980-talet och 90-talet. Det fanns många unga som han utbildade i tvproduktion under dessa år. Han hade en gåva för medling vilket gav honom insteg hos högt rankade personer på många platser i världen. Det finns så många historier om nåd, skydd och inflytande i det sammanhanget.

Lennart och Berith återvände till Sverige och tillbringade ungefär 14 år på Öland tills de återvände till Kanada de senaste åren.

Lennart kommer alltid att minnas för sin visdom, kärlek till sin Frälsare, hjärta för sina vänner, nära eller långt borta, och det arv av tro han lämnar till sin familj.

Hans närmaste är hans fru sedan 61 år, Berith, döttrarna Ann och Carina, sju barnbarn och 15 barnbarns barn.

Familjen kommer att hålla en minneshögtid för honom i Kanada den 28 december. (För ytterligare information, kontakta adommasch@gmail.com.)

Ann Dommasch

Foto: Privat