Till minne: Marita Johansson (född Ramstrand)

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Vår älskade storasyster Marita Johansson (född Ramstrand) har lämnat oss, oändligt saknad. Marita har varit en central person i vår stora syskongrupp.

Hon föddes i inlandet av den västafrikanska staten Liberia, därav ett av hennes namn – Sia. Våra föräldrar Ruth och Karl Ramstrand hade påbörjat sina uppdrag som biståndsarbetare och missionärer. I både Liberia och senare Etiopien kände Marita sig hemma.

När syskonskaran växte var Marita ett ankare. Mor var ensamförsörjande under många år när far var utomlands i missionens tjänst. Då fick Marita dra ett stort lass som tonåring med ansvar för småsyskon och många praktiska bestyr. Omsorg, arbete och ansvar var ledord för henne.

Marita blev sjuksköterska och barnmorska. Hon har arbetat inom region Jönköping under hela sitt arbetsliv. Hon var en omtyckt medarbetare och barnmorska.

Marita träffade tidigt sin blivande make Roland Johansson. Som nygifta köpte de en villa i Kaxholmen, granne med vårt barndomshem. Villan blev Maritas hem under 47 år. Där fick hon själv en stor familj och vänkrets. Hemmet var öppet och välkomnande och fler barn än de egna har där haft en trygg uppväxtmiljö. Mycket av sin fritid ägnade hon dessutom åt Skärstads pingstförsamling.

Född i Liberia stod stämplat inte bara i Maritas pass utan också i hjärta och själ. Därför var hon glad att återse både Liberia och Etiopien under senare år. Hon har många vänner i Afrika som sörjer henne och är tacksamma för det hon gjort för dem.

Lina Sandell skrev en sång som Marita tyckte om; Däruppe ingen död ska vara. En hoppfull och tillitsfull tro fanns i botten, bortom det vi ser och förstår. Trots den svåra cancerdiagnosen tog hon vara på varje dag som en gåva.

Vi har haft den bästa storasyster vi kunnat få. Mitt i sorgen är vi djupt tacksamma och bevarar Maritas ljusa minne.

Syskonen Ramstrand: Magnus, Kristina, Birgitta, Elisabeth, Anders

Debatt