Till minne: Peter Stolpestad

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Peter föddes och växte upp i Sollentuna. Han kom till tro i sin ungdom, lät döpa sig och blev medlem i Pingstkyrkan i Sollentuna. Hans musikintresse vaknade tidigt och eftersom en syster spelade trummor började också han öva på dessa instrument. Peter tog studenten 1989. Efter vapenfri värnplikt studerade han slagverk på Musikhögskolan i Oslo i fyra år och tog examen år 1995.

Peter gifte sig med Anna Orevi 1994 och de bosatte sig i Mölndal 1995. Han påbörjade en diplomutbildning i slagverk på Musikhögskolan i Göteborg men eftersom han fick anställning i Marinens Musikkår i Karlskrona år 1996 flyttade de dit detta år. I denna musikkår spelade han slagverk till 2017. Då fick han tjänsten som länsmusikchef för Östgötamusiken i Linköping, en tjänst som han innehade när han så tragiskt omkom i en singelolycka med bil den 24 maj 2018.

Peter var aktiv på många områden. Han hade ett stort hjärta för pingstförsamlingen i Karlskrona där han bland annat var med i församlingstjänarkåren ett antal år. Han var också musikkonsulent i Pingst under ett par år, skrev krönikor, var musikrecensent i flera tidningar och hade eget musikkonsultföretag. Peter hade god diplomatisk förmåga vilket var en viktig egenskap i hans uppgift som facklig förtroendeman i Marinens Musikkår. Han gjorde en mycket värdefull arbetsinsats för att rädda musikkåren från en hotande nedläggning. Hans skicklighet och musikalitet ledde också till flera stipendier och utmärkelser.

Peter var mycket mån om sin familj och var en fin förebild för sina tre pojkar, som han gärna aktiverade och stöttade på olika sätt. Han spelade gärna sällskapsspel men hade också engagemang i olika idrotter, främst inom ungdomsfotbollen. På somrarna styrde han ofta familjens motorbåt i Karlskronas skärgård och på vintrarna lockade slalombackarna i Dalarna.

Familjen gjorde ett flertal utlandsresor, senast en resa till Cap Verde i mars, vilket blir ett speciellt minne eftersom det blev den sista resan tillsammans.

Peter hade en mycket stor vänkrets vilket visades vid begravningsgudstjänsten i Pingstkyrkan i Karlskrona den 18 juni. Flera hundra personer deltog. Ett 30-tal musiker från Marinens Musikkår och Östgötamusiken spelade ett flertal musikstycken. En mängd kondoleanser och gåvor till olika ändamål hade kommit från vänner, olika orkestrar och musikerkollegor i Sverige och Norge. Bland annat kom det in 18 000 kr till motorcykelambulansprojektet "eezer.se" i Kenya och Tanzania.

Mänskligt sett rycktes Peter (47 år) bort från oss alldeles för tidigt, men vi ser fram emot ett återseende i den himmelska världen.

De närmast sörjande är hustrun Anna och sönerna Elliot, Måns och Ludvig. Vi lyser frid över Peters ljusa minne.

Lilla Erstagården