Tommy Granberg njuter av pensionärslivet

Det är tre år sedan Tommy Granberg lämnade tjänsten som depåchef för PMU i Vårgårda. Det nya livet innebär mer flexibilitet – något han just nu utnyttjar till husvagnssemester med hustrun i Storbritannien.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Redan som 14-åring började Tommy arbeta på pappans fiskebåt på Hönö. Och hade det inte varit för att pappan blev sjuk och dog och familjen sålde båten är det inte alls otroligt att Tommy hade tagit över verksamheten.

– Samtidigt blev det en nedgång i branschen så jag vet inte vad som hade hänt på längre sikt.

I stället fick Tommy arbete på fastlandet där han så småningom om även träffade hustrun Gunborg. Paret har, bortsett från några perioder, bott på Hönö och de har hela tiden varit medlemmar i pingstförsamlingen på ön.

Men i slutet av 1980-talet reste Tommy till Tanzania för att utbilda några män att köra den lastbil som Pingstmissionen hade köpt in.

– Jag hade aldrig drömt om att arbeta för kyrkan utomlands och tanken var att jag skulle vara där nere några månader. Men i slutändan kom vi att bo i Tanzania i sju år, uppdelat på tre perioder. De två sista vändorna arbetade jag som administratör för Pingstmissionen i Dar es-Salaam.

1995, när familjen Granberg slutligen lämnade Tanzania, hade second hand-verksamheten i Sverige börjat ta fart. PMU ville starta en butik i Vårgårda och Tommy blev tillfrågad om att leda verksamheten.

– Vi gjorde det ihop med de lokala frikyrkorna och det blev en stor succé, konstaterar han.

Tommy var under många år ordförande i föreningen som driver butiken. Samtidigt har han även, som ansvarig för PMU:s second hand-verksamhet, varit med om att starta många liknande butiker över hela landet.

Och trots att han gick i pension som 67-åring, för tre år sedan, är han på olika sätt fortfarande engagerad i butiken i Vårgårda.

Hur har second hand-verksamheten förändrats sedan du började jobba med det för drygt 20 år sedan?

– I börjar var det mer amatörmässigt, mer loppisbetonade butiker. I dag är allt snyggare, mer som varuhus.

En fördel med att jobba ideellt är att flexibiliteten är större. För en vecka sedan lämnade Tommy och Gunborg Sverige. Via Holland, där de körde på en bilfärja med sitt husvagnsekipage, tog de sig till Harwich på Englands östkust och sedan vidare norrut.

– Just nu befinner vi oss i närheten av en nationalpark mellan Sheffield och Manchester. Resan kommer att pågå i tre veckor till och tanken är att vi ska åka upp till Skottland också.

Har ni en färdig rutt som ni följer?

– Egentligen inte. Visst har vi lite tankar, men vi tar dagarna som de kommer.

Var sover ni?

– Vi ställer oftast husvagnen på campingplatser. Det är fortfarande väldigt skönt väder här. Vi sitter ute på kvällarna och grillar.

Tommy konstaterar att det är roligt att köra på ”fel sida” och han berättar att husvagnssemestern är en favorit i repris.

– Vi gjorde samma resa förra året. Då var vi också ute i ungefär en månad, men vi kände efteråt att vi inte hann se allt vi ville se i Skottland så i år tänker vi vara där lite längre.

– Att vara pensionär blev ungefär som jag hade tänkt mig. Det känns bra och det är skönt att på ett annat sätt kunna göra det man vill. Nu handlar det inte bara om fem veckors semester då allt ska hinnas med.

Tommy Granberg

Aktuell: Fyller 70 år på måndag, den 11 september.

Gör: Pensionär sedan tre år tillbaka.

Bor: Med hust­run Gunborg på Hönö.

Familj (i övrigt): 4 barn, 12 barnbarn och 2 barnbarnsbarn.

Medlem i: Betelförsamlingen på Hönö sedan 1970.

Firar födelsedagen: Med fish & chips.

Önskar sig: Inget särskilt.