Tusentals UV-scouter på småländskt läger

Vart sjunde år samlas samtliga UV-scoutkårer till ett storläger. I år var det dags igen. 3 900 personer levde under förra veckan lägerliv på Eds gård i södra Småland.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Årets storläger, som gick under namnet Oslagbart, var det fjärde sedan konceptet introducerades 1998. UV-scoutverksamheten drivs av Svenska alliansmissionens ungdom, men även några kårer från Equmenia­kyrkan var på plats under förra veckan.

Emma Andersson är UV-scoutkonsulent och har suttit med i lägrets ledningsgrupp. Efter ett och ett halvt års för­beredelser var deltagarna äntligen på plats förra tisdagen. Under veckan har de sedan bland annat haft samlingar, gått på spårning, genomfört en scoutmarknad och så förstås lagat mat över öppen eld.

– Scouting är den perfekta kombinationen av friluftsliv och kristen tro, säger Emma Andersson entusiastiskt.

Under årets läger hade tonåringarna, som kallas ledarscouter, en del egna programpunkter. Emma Andersson förklarar att de ville utmana dem att växa i ledarskap och ge dem tid att vara tillsammans.

– Vi har haft tre ledord när vi jobbat med lägret. Trygghet för scouterna, utmaning för ledarscouterna och inspiration för ledarna.

Området på Eds gård var uppdelat i olika lägerområden, där scoutkårerna som haft läger tillsammans under de senaste tre åren, delade yta. Varje lägerområde hade namn som påminde om årets tema, att varje människa är oslagbar och att livet med Gud är oslagbart.

– Vi vill att Gud ska vara i centrum, att det ska vara ett scoutsammanhang med Jesusfokus, säger Emma Andersson.

Lägret avslutades på söndagen med en stor friluftsgudstjänst dit vänner och familj var inbjudna. Exakt hur många som deltog under gudstjänsten vet inte Emma Andersson, men hon vågar ändå gissa att det var den största friluftsgudstjänsten i Sverige i år.

Lägerveckan har innehållit många stora och roliga samlingar, men Emma Andersson tror att det är de små händelserna som deltagarna framför allt bär med sig hem.

– Jag tror att ett patrullsamtal kan vara det som får betyda mest. I de mötena blir det så tydligt att vi är tillsammans och att alla behövs.

För hennes egen del har UV-lägren betytt mycket genom åren.

– Jag har alltid tyckt om att vara på läger, att få vara del av ett sammanhang, del av en gemenskap. Mina UV-scoutminnen är väldigt ljusa.

Emma Andersson.
Foto: Svenska Alliansmissionens ungdom

Emma Andersson.

Foto: Svenska Alliansmissionens ungdom
[x]
POLISVÅLDET I USA
Övergrepp i kyrkan
Foto: Cecilie Arcurs / iStock
Foto: Cecilie Arcurs / iStock
Isolerade tonåringar
Når universitets- och gymnasiestudier sker på distans, får många församlingar en ny målgrupp av äldre ungdomar i ungdomsarbetet. Bilden är från ett seminarium för unga vuxna på Nyhemskonferensen. 
Foto: Natanael Johansson
Foto: Natanael Johansson