Unikt dövcenter i Laos invigt

Den 20 januari invigdes ett nytt unikt dövcenter i Laos. Med och klippte bandet var Maths Holmberg, aktiv i Värnamo pingst.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Kan du berätta lite om resan fram till invigningen, varför blev det Laos till exempel?

– Det började när jag och Rolf Gard reste till landet för Ibras räkning. Då upplevde jag en kallelse, Gud lade Laos på mitt hjärta och sedan dess har jag återvänt många gånger och besökt församlingar till exempel.

Och så för femton månader sedan träffade han tolv döva på en statlig skola för döva och kände åter starkt Guds kallelse att ta sig an de här människorna och drog igång det här projektet.

– Det har tagit den här tiden att förbereda allt men nu är vi redo att köra igång.

Förutom Värnamo Pingst är också Halmstad Pingst och Hamnkyrkan i Hillerstorp de största sponsorerna. Second hand-butiker i Öckerö, Åkersberga, Uddevalla, Älvängen och Visby är också delaktiga.

I Laos finns cirka 25 000 dövstumma människor. Det finns två dövskolor i landet, en i huvudstaden Vientiane och en i den gamla huvudstaden Luang Prabang. Men, dessa två skolor räcker inte till för alla dövstumma barn, endast cirka 1 100 barn har möjlighet att få gå i en dövskola.

Projektet tar ett helhetsgrepp på ungdomarnas situation. Man hyr en fastighet där det finns tre lägenheter där man tillhandahåller två för projektets räkning, en till flickorna och en till pojkarna. I den tredje lägenheten finns fem blinda personer i ett annat projekt. Lägenheterna fungerar sedan som internat där ungdomarna får bo. De hjälps åt med de dagliga rutinerna. De är mycket duktiga att laga mat och att baka. De hjälps åt att städa och hålla ordning.

Dessutom får ungdomarna lära sig ett yrke för att kunna bli självförsörjande i framtiden. Lämpliga yrken som de nu lär sig är: bagare, massör, frisör, jordbrukare, mekaniker, matlagning och mindre restaurang, film och videoproduktion.

Hur länge kommer de att bo kvar?

– Projektet löper över tre år, men om de är redo att lämna projektet och åka hem efter två år så får de givetvis göra det, säger Maths Holmberg.

Nyligen invigdes döv- och blindcentret officiellt. Aikeo Koomanivong, som själv är blind, Vongvaly Viravongsa från Quest handikappcenter och Maths Holmberg (t v) från Värnamo klippte högtidligt bandet och öppnade officiell handikapp-projektet.