23 september 2020

En tidning på kristen grundFamilj

Växjö stift bjuder in till drakjakt

I Växjö stifts sommarkyrkobroschyr ”Vägen till kyrkrike” presenteras 181 kyrkor. I cirka 50 av dem finns möjlighet att gå på jakt efter drakar och odjur.

1 av 3

Tanken är att man ska hitta dra­kar­ och odjur i kyrkornas målningar, dopfunt, vindflöjlar och skulpturer. Växjö stiftskansli har tagit fram nyckelringar och små drakhuvuden i olika färger, utifrån tanken att besökarna kan samla drakar i samband med att de be­söker kyrkorna.

Till drakrundan finns ett målarhäfte för barn, med motiv av drakar och odjur.

Maria Brynielsson är stifts­antikvarie i Växjö stift, och en av initiativtagarna till drakrundan.

Hur kom ni på den här idén?

– Det började med vår bok, ”Metaller i helig tjänst” och vi funderade på aktiviteter som vi kunde ha i samband med att den släpptes. Även i boken lyfte vi fram drakar. Och då kom vi på det här med drakrundan.

Vilka är målgruppen?

– Det riktar sig till alla åldrar. Sedan utformar varje församling drakjakten på det sätt som de tycker fungerar bäst.

Varför hade man drakar i kyrkan?

– Ja, det är en spännande fråga. Vad var tanken med dem? Jag har alltid tänkt mig draken som en symbol för det onda. Men en del av dem finns placerade på ett sätt att de har fått mig att fundera över vad de symboliserar. Ibland när de finns på gravvårdar, portar eller vindflöjlar kanske de hade en mer beskyddande funktion, att man hade drakarna på sin sida på något vis. Lars Aldén skriver i boken om drakarnas symbolik som vindflöjlar och den tudelade bilden av dem. Man kan se dem som en symbol för det onda, men också som beskyddare av byggnaden, som blickar ut över området.

– Jag kan faktiskt tänka mig att draken var en föregångare till tuppen, som tog över som vindflöjlar sedan, säger Maria Brynielsson.

Vad betyder kyrkornas drakar och odjur för just dig?

– Draken kittlar fantasin, de är både spännande och läskiga.

Martin Einald

Martin Einald är Dagens familjeredaktör.

Fler artiklar