Fejkat IS-hot skulle få fler att rösta på SD i kyrkovalet

Tillsammans med en uppmaning att rösta på SD i kyrkovalet publicerade en SD-topp i Göteborg ett "IS-flygblad" med hot mot kristna på sin Facebook. Men ganska snart visade det sig vara en bluff. "Jag hade ingen aning" säger SD-toppen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var i måndags som Agneta Kjaerbeck, SD:s andre vice ordförande i Göteborg, på sin Facebooksida publicerade en bild på ett flygblad, som enligt henne delades ut i Malmö ”just nu”. Flygbladet innehöll text på arabiska och svenska. Den svenska texten löd: ”Gå med oss innan det är försent. Det kristna Sverige ska vika sig för islam”. Flygbladet var även försett med Islamiska statens flagga.

Inlägget avslutades med en länk till SD:s kampanjfilm inför kyrkovalet.

Men det rörde sig i själva verket om en bluff, det avslöjade frilansjournalisten Jack Werner, som bland annat jobbat med Metros Viralgranskaren, på sin blogg.

– Egentligen räcker det med att en person med en politisk agenda skapar och skriver ut ett flygblad av den här karaktären. Sedan är det bara för personen att ta en bild och publicerar i några av de större främlingsfientliga grupperna på Facebook för att flygbladet ska få spridning, säger han till Dagen.

Han berättar att den som först upptäckte att det fejkade flybladet hade fått spridning var Christer Sfeir som på Twitter skrev ”En känd sverigedemokrat sprider på FB ett falskt rykte om att dessa lappar delas ut i Malmö. Arabiskan är typisk Google translate. Beware.”

Jack Werner kunde med hjälp av IS-experten Mohammad Fazlhashemi, professor vid Uppsala universitet i islamisk teologi och filosofi, konstatera att den som skrivit lappen inte behärskar arabiska. Professorn kallar det för "en dålig googleöversättning".

"Tyckte att det verkade trovärdigt"

Dessutom har flygbladet aldrig delats ut i Malmö. Däremot har den hamnat i brevlådor i den lilla orten Grevie, utanför Båstad. Där den polisanmäldes för hets mot folkgrupp, eftersom den tolkats som ett sätt att skapa missaktning mot muslimer.

Agneta Kjaerbeck, SD-toppen som delade lappen, menar att hon handlade ”i god tro”.

– När jag såg den på en väns sida tänkte jag: herregud, stämmer detta? Jag tyckte att min väns inlägg verkade trovärdigt, säger hon till Dagen.

Men efter att Jack Werners börjat ställa frågor om källan till bilden, publicerar SD-politikern ett tillägg till det ursprungliga inlägget. Bland annat säger hon: ”Jag har inte kollat om detta stämmer före jag postat mitt inlägg då jag fann min väns inlägg trovärdigt". Hon skriver även: ” Det kan mycket väl var ett fakefoto men jag har i sådana fall inte förstått det.”

Men varför låter du bilden ligga kvar, trots att den är fejk?

– Det är inte helt bevisat att den är fejkad. Dessutom vore det fegt att ta bort bilden när den redan är skärmdumpad. Men jag kan argumentera för det som inlägget handlar om, även utan bilden, säger hon, men erkänner sedan att hon ”i princip kan köpa att det är fejk”.

– Det är jätteolyckligt att lappen är falsk och att jag slarvade med källkritiken här. Det är en riktig näsbränna för mig. Men jag har inte gjort det av ondo. Men visst, jag har gjort fel och jag står mitt kast. Men jag tar inte bort bilden, säger hon.

Borde du då inte vara tydlig med att du också tror att flybladet är fejkat?

– Visst skulle jag kunna lägga till det. Absolut, säger hon.

Och efter att Dagen pratat med Agneta Kjaerbeck har hon uppdaterat sitt inlägg. Nu skriver hon bland annat: ” LAPPEN ÄR FAKE! - men jag visste inte det när jag lade upp den.”

"Vi vill få vår världsbild bekräftad"

Enligt Jack Werner beror spridningen av den här typen av bluffinlägg på att vi människor är ”bekräftelsebias” (bekräftelsepartiska). Begreppet innebär att vi tenderar att söka upp åsikter och information som bekräftar de föreställningar vi redan har.

– Man tänker: javisst, detta visste jag ju egentligen redan. Det bottnar i att vi människor gärna vill få vår världsbild bekräftad.