Film om Mukwege förbjuds

Myndigheterna i Kongo-Kinshasa förbjuder filmen om den prisbelönte läkaren Denis Mukwege som har behandlat tusentals kvinnor som våldtagits under konflikter.-Ur ett demokrati- och människorättsperspektiv är det förkastligt, säger PMU:s Maria Bard till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Filmen "The man who mends women" skildrar Mukweges arbete med att läka de fysiska och psykiska skador som drabbat offer för sexuellt våld. Gärningsmännen finns både bland Kongo-Kinshasas armé och olika milisgrupper i östra Kongo-Kinshasa.

Dokumentären av den belgiske filmskaparen Thierry Michel har visats på festivaler i hela världen det senaste halvåret, men stoppas nu i Mukweges hemland. Landets medieminister Lambert Mende motiverar beslutet med att filmen "avsiktligt skadar och svärtar ner bilden av landets militär".

- Inget annat land i världen skulle acceptera det. Det är därför vi har förbjudit visning av filmen här, säger Lambert Mende till AFP.

Thierry Michel säger att han tidigare fått besked av de kongolesiska myndigheterna att filmen skulle godkännas.

Maria Bard, som åker till Kongo-Kinshasa om några dagar, berättar att människor i Denis Mukweges närhet är frustrerade och upprörda över beslutet. För egen del känner hon både lättnad och besvikelse.

- Nästa år är det val i Kongo och det är tydligt att regimen vill begränsa doktor Mukweges röst och handlingsutrymme. Han ses som en maktfaktor som kan påverka folk. Att visa filmen hade varit ett kvitto för de som medverkar i filmen att de inte är ensamma i kampen samtidigt som det hade varit en uppmuntran för aktivisterna i landet. Många är rädda och upplever att deras utrymme minskar.

- Samtidigt hade det varit en otrolig risk, både för doktor Mukwege och för de som är med i filmen, att visa den. Ur ett säkerhetsperspektiv andas jag därför ut lite.

I samband med vistelsen i Kongo-Kinshasa skulle Maria Bard ha sett "The man who mends women". Nu är filmvisningen inställd, men hon berättar att PMU för samtal med Thierry Michel om att visa den i Sverige framöver.

- Jag tror att det finns ett jättestort intresse för filmen, säger hon till Dagen.

- Att regimen i Kongo skulle ändra sig tror jag inte. De vill inte tappa ansiktet.

Denis Mukwege har fått ta emot en rad internationella priser för sitt arbete, bland annat Palmepriset (2009), Right Livelihood-priset (2013) och EU-parlamentets Sacharovpris (2014). Han nämns ofta som kandidat till Nobels fredspris.