Fler avhopp från kommitté om sexuella övergrepp

En ledande medlem av Vatikanens rådgivande kommitté rörande sexuella övergrepp, irländskan Marie Collins, har lämnat gruppen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Enligt Collins, som själv har utsatts för övergrepp inom katolska kyrkan, råder det en brist på samarbetsvillighet inom Vatikanen.

– Det finns människor i Vatikanen som varken vill ändra, eller förstår behovet av att ändra, säger Collins i en telefonintervju med brittiska Telegraph.

– Jag kan inte acceptera det längre. De samarbetar inte med kommissionen.

"Skamligt agerande"

Marie Collins menar att agerandet är "skamligt".

– Det vi vill arbete för är att barn och unga vuxna, nu och i framtiden, ska vara säkrare i kyrkmiljön och inte behöva uppleva skräcken för övergrepp.

"Kommer vara saknad"

I ett uttalande tackar Bostons kardinal Sean O''Malley, som leder kommissionen, Marie Collins för hennes "extraordinära insatser". Han konstaterade också att irländskan kommer att saknas.

Trots att Collins nu alltså lämnar kommissionen meddelar hon samtidigt att hon tänker fortsätta att hjälpa kardinal O''Malley i framtagandet av riktlinjer för nya biskopar.

Fler avhopp förra året
I fjol lämnade britten Peter Saunders, en frispråkig kritiker av Vatikanen, kommittén efter ett beslut i ett utskottssammanträde. Själv hävdade han att det handlade om "tjänstledighet".

Påve Franciskus har offentligt bett om ursäkt för de sexuella övergrepp som begåtts mot barn av präster inom den katolska kyrkan.