Flera anmälningar mot julkalendern

Årets julkalender på SVT har rört upp känslorna. Nu har Myndigheten för radio och tv tagit emot sju anmälningar mot programmet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I det andra avsnittet av "Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst" leker barnen "Anden i glaset". Det har fått oroliga föräldrar att reagera.

- Vi har just nu sju ärenden liggandes hos oss, säger Karin Lundin, handläggare på myndighetens avdelning för tillsyn, till Dagen.

- Det handlar om lite olika saker, men sammantaget är anmälarna ändå kritiska till vad de kallar för inslag av ockultism.

Avdelningen för tillsyn tar emot anmälningar från allmänheten och bereder granskningsnämndens ärenden innan granskningsnämnden fattar sina beslut. Enligt Aftonbladet skriver en av anmälarna: "Jag tycker det är olämpligt att indoktrinera barn till spiritism". Aftonbladet uppger även att både Petter Bragée, som är ansvarig utgivare för julkalendern, och Dan Zethraeus, manusförfattare och regissör, avvisar kritiken.

- Det är tråkigt om några tittare har blivit upprörda. Men jag förstår inte riktigt upprördheten, säger Petter Bragée, till tidningen.

Karin Lundin säger att det inte är helt ovanligt med anmälningar mot SVT:s julkalender, men att hon inte kan uttala sig om antalet anmälningar i år i förhållande till tidigare år.

Förhoppningsvis kan granskningsnämnden fatta beslut i de ny aktuella anmälningarna under december månad.