21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Flygräder i Libyen efter massmord på kopter

Egyptens flygvapen har svarat med flygräder mot extremistläger i Libyen efter fredagens massmord på kopter som terrorgruppen IS har tagit på sig.

1 av 3

I ett uttalande uppges att flygräderna slog mot al-Qaida-kopplade läger på flera platser, och att de skulle följas av en markoperation.

En invånare i staden Derna säger till nyhetsbyrån Reuters att kraftiga explosioner hörts, och att flera läger som används av en rivaliserande militant grupp hade träffats.

Sex extremistläger har angripits, uppger egyptiska militärkällor för Reuters.

Skjöt ihjäl kristna på buss

Det var under fredagen som beväpnade män sköt ihjäl 29 kristna kopter på bussfärd i Minyaprovinsen i Egypten. Den koptiska gruppen var på väg till ett kloster när de stoppades av maskerade män som öppnade eld. Ögonvittnen berättar för Reuters att gärningsmännen även tog sig in i fordonen och dödade samtliga män. En av gärningsmännen ska även ha haft en kamera vilket kan antyda att bilder från attacken kommer att offentliggöras senare.

Angrep jihadistiska träningsläger

På fredagskvällen meddelade president Abd al-Fattah al-Sisi i ett tv-tal till folket att egyptiska styrkor angripit jihadistiska träningsläger.

– Egypten kommer inte att tveka att slå till mot terrorläger var som helst, i landet och utanför det, sa han.

Offer begravdes under fredagen

Åtta av offren för massakern begravdes under fredagskvällen i en fullsatt kyrka i Minya. Människor skrek ut sin sorg när åtta träkistor ställdes upp vid altaret.

En av dem som mördades var Ishak Chalabi, storebror till Samuel Chalabi, 49 år.

– Så länge säkerhetsstyrkorna inte gör sitt jobb kommer det här fortsätta tills alla av oss är dödade, säger han till nyhetsbyrån AFP.

– Det är alltid på samma sätt. Vi kommer att få sorg, de (landets styre) kommer att säga att de beklagar det, men sedan börjar det om igen.

Begravning övergick i protester

I en annan kyrka i Minyaprovinsen genomfördes också en begravning för flera av offren. Enligt Reuters övergick sorgen där till vrede och protester.

"Med blod och själ kommer vi att försvara dig, o kors! Vi kommer att hämnas dem eller dö som dem. Det finns ingen gud utom Gud och Messias är Gud!", skrek de församlade.

Påve Franciskus manar till försoning

Påve Franciskus har fördömt det blodiga terrordådet mot kopterna som "barbariskt" och manar till försoning i Egypten.

"Blodsutgjutelsen av kristna måste upphöra och alla som hjälper deras mördare måste straffas", heter det i ett uttalande från USA:s president Donald Trump.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar