Flyktingar från Alsike kloster togs av polis

Två flyktingfamiljer boende på Alsike kloster hämtades på tisdagen av polisen. Nu är oron stor för att fler familjer står på tur.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Enligt uppgifter i Upsala Nya Tidning gick polisen inte in i klostret, utan stoppade en bil med flyktingarna på vägen utanför. Två pappor med var sitt barn var då, tillsammans med en av klostrets volontärer, på väg till en skolaktivitet.

Enligt polisen rörde det sig om en trafikkontroll.

– Det är en av våra patrullbilar som gjort en fordons- och förarkontroll precis utanför Knivsta, och det resulterade i att två personer medtogs till polisstation enligt utlänningslagen för vidare utredning, säger Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik till SVT.

Alsike kloster är känt för att hjälpa till att gömma utvisade personer. Vid ett annat tillfälle, på hösten 1993, gjorde polisen en planerad razzia av Alsike kloster, vilket väckte starka reaktioner mot polisens agerande.

De flyktingfamiljer som bor på klostret uppges nu vara mycket rädda för att polisen ska hämta även dem.

– Alla är så klart livrädda i det här läget, säger en volontär.

Gripandet skedde vid lunchtid på tisdagen. Senare under eftermiddagen fördes en av flyktingpapporna och hans barn tillbaka till klostret. Den andra pappan och hans dotter ska ha förts till Migrationsverkets lokaler i Märsta, uppger unt.se.

Fler artiklar om Sveriges nya asylpolitik

Alla tidigare artiklar