Nyheter

Arbete med flyktingar ger ökning i samfund

Under 2014 har fler personer varit i kontakt med EFS, EFK och Pingst än året innan. I ökningen kan man hitta en gemensam nämnare – arbete med flyktingar.

1 av 5

Nämnden för statligt stöd till trossamfund (SST) har nu presenterat siffrorna för antalet betjänade och därmed bidragsberättigade personer inom de olika samfunden. En viss ökning kan nu ses i fyra av Sveriges kristna samfund.

Evangeliska frikyrkan (EFK) har haft framgång både i antal medlemmar och i antal personer betjänade de senaste åren. Det sistnämnda är direkt kopplat till det förstnämnda.

– Våra större församlingar växer mer än våra mindre församlingar minskar. När vi växer så växer också våra verksamheter, säger Øyvind Tholvsen, programledare för Sverigeprogrammet och församlingsutveckling i EFK.

Ökat socialt engagemang

Men det finns även en kategori människor som kallas ”övrigt” som har dragit upp statistiken på deltagande och antal betjänade inom EFK. Exakt vilka det handlar om är svårt att säga, menar Øyvind Tholvsen. Men han misstänker att ökningen är kopplad till det sociala engagemanget.

– Enligt en enkät vi har gjort är det tydligt att det sociala engagemanget ökar i våra församlingar. En stor andel av våra kyrkor gör mycket för nyanlända flyktingar och driver språkcaféer och andra initiativ för integration. Den typen av verksamhet har ökat ännu mer under år 2015, så nästa år kommer statistiken bli ännu tydligare, säger han.

”Det är uppmuntrande”

"Enligt EFK:s egna statistik ökar även antalet medlemmar med utländsk bakgrund.

– Det är uppmuntrande och vi blir väldigt glada över att våra församlingar har en försiktig tillväxt, men vi hoppas se ännu mer framöver, säger Øyvind Tholvsen.

Pingst har vänt trenden

Inom Pingst ökar också antalet betjänade personer mellan åren 2013-2014 – detta efter många år med negativ trend. År 2000 låg antalet betjänade på nästan 137 000 personer, men 2012 hade det fallit till runt 108 800 personer. Därefter har siffran stigit. Statistiken från 2014 berättar att över 110 000 personer blivit betjänade inom Pingst. Samfundet vill däremot inte dra några större slutsatser av förändringen, utan ser det mer som en stabilisering av statistiken.

– Det kan bero på att församlingarna blivit bättre på att rapportera sin verksamhet. Men det kan också ha att göra med att församlingar arbetar med mycket utåtriktade aktiviteter. Det är roligt att vi kan vara med och betjäna samhället. Under en längre tid har vi arbetat med ledarträning, integrationsfrågor och barn och ungdomsfrågor, säger Ingrid Svanell, verksamhetsansvarig för Pingst församling.

Kontakt med nyasvenskar

Även EFS tror att satsningar och kontakten med nysvenskar har påverkat den positiva tillväxten.

– I våra lokala grupper som exempelvis talar swahili, farsi eller tigrinja ansluter många nya människor. Sedan kan det ha att göra med att våra lokala församlingar nu satsar på att arbeta mer missionsinriktat. Vi vill nå nya människor med evangeliet, med en tydligare medvetenhet att forma folk till lärjungar, säger Tin Mörk, chef för Sverigeavdelningen på EFS.

Katolska kyrkan ökar mest

Men den kyrka som ökar mest är katolska kyrkan i Sverige. Där har antalet konvertiter inte förändrats, runt 50-100 personer konverterar varje år. Däremot har kyrkan en stadig ökning i registrerade medlemmar mellan 3-4 procent varje år.

– Det är främst på grund av att vi hittar våra katoliker som inte är registrerade i Sverige och att invandringsvågen tar nya katoliker till Sverige. Nu är det till exempel människor som kommer från Mellanöstern, säger Michel Louis, ansvarig för gemensamma medlemsregistret i Stockholms katolska stift.

språkcafé. Pastor Birgitta Rasmusson på Hyllie parks språkcafé för invandrare i Malmö.

Fler artiklar för dig