FN:s generalsekreterare uppmanas att erkänna folkmord på kristna

En kristen lobbyorganisation i USA uppmanar FN:s nya generalsekreterare Antonio Guterres att vidta åtgärder mot folkmordet på kristna i Mellanöstern.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"I vårt brev uppmanar vi FN att ’slå fast att de pågående grymheter som begåtts av Islamiska staten och tillhörande grupper utgör ett folkmord och att de som utsätts för folkmordet inkluderar kristna’”, skrev American Center for Law and Justice (ACLJ) i ett pressmeddelande på tisdagen.

"Vi uppmanar också generalsekreteraren ’att kommunicera med alla lämpliga kontor inom FN och att mobilisera det internationella samfundet för att vidta snabba och avgörande åtgärder’”, tillade den konservativa lobbyorganisationen enligt Christian Post.

I brevet nämns en lång lista över hemskheter som kristna och andra religiösa minoriteter har utsatts för av Islamiska staten i Irak och Syrien och andra länder i regionen.

"I Syrien har Islamiska staten halshuggit och stenat män, kvinnor och barn för blasfemi, kätteri och för att ha lämnat tron. En kristen syrisk kvinna beskrev hur kristna dödades och torterades och ... att barn blivit halshuggna inför sina föräldrar”, står det bland annat.

ACLJ har vid ett antal tillfällen begärt att FN ska erkänna folkmordet och att det ska vidtas åtgärder för att hjälpa förföljda minoriteter. Organisationen har också skickat brev till bland andra FN:s tidigare generalsekreterare Ban ki-Moon och FN:s särskilda rådgivare för förebyggande av folkmord.

Lobbyorganisationen poängterade i brevet till Antonio Guterres, som tillträdde som FN:s generalsekreterare vid årsskiftet, att det internationella samfundet har ett ansvar att stå upp mot folkmord.

"Förintelsen står som en skarp och gripande påminnelse om vilken enorm och oförlåtlig förlust av människoliv som uppstår när nationer misslyckas med att agera snabbt - misslyckas med att i rätt tid ingripa och förhindra ytterligare barbariska folkmordshandlingar," står det.