Folkfest när Stakset bjöd örebroarna på kärlek vid Stortorget

Mellan 3 000 och 5 000 örebroare och tillresande mötte på fredagskvällen, på Stortorget i Örebro, en verklig feststämning med Kärlek till Örebro.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tiotalet kyrkor bjöd på en konsert med rapparen och musikern Sebastian Stakset med band, Navyz, Allyawan, Boris René, HOPE, Emmy och Ella, Soul Children med flera. Det är årtionden sedan kyrkorna i sådan härlig gemenskap delade kärlekens och hoppets budskap tillsammans mitt i stadens hjärta. Många kroggäster runt om på torgets uteserveringar höjde säkert på ögonbrynen över denna glädjefest medan solen flödade.

Hela tanken med en kärlekskonsert på Stortorget i Örebro föddes förra året hemma hos rapparen och den tidigare kriminelle Sebastian Stakset. Några av pastorerna i församlingen Ichtus i Stockholm, där numera Sebastian Stakset är medlem, bad tillsammans hemma i hans kök och upplevde ett tilltal från Gud.

– Jag bara reste mig upp: Vi ska ha ett kärleksmöte i Örebro i maj!

Kyrkor och väckelserörelser

Olika människor har under många år upplevt att Gud vill göra något nytt i Örebro. Staden är så präglad av kyrkor och väckelserörelser tillbaka till 1500-talet när bröderna Laurentius och Olaus Petri här översatte bibeln till svenska. Genom åren har kyrkorna påmints om Guds speciella tanke med Örebro som ett nav för väckelsens budskap i Sverige.

Nu stod pastorer och församlingsledare från tio kyrkor på Stortorget och kunde konstatera något helt nytt i det som länge sett så svårt ut. Att alla förenas i ett glädjens och kärlekens erbjudande från Jesus till örebroarna.

Anders Sundström, Filadelfiakyrkan, EFK:

– När man fokuserar på budskapet kärlek tal människor, då faller alla andra så kallade viktiga frågor och blir inte alls så viktiga. Och här sluter alla upp. Då spelar det inte så stor roll vilken kyrkofamilj vi tillhör.

Stakset tillbaka i Örebro

Redan från 18-tiden strömmade folk till från när och fjärran och fyllde inte bara restauranger och uteserveringar utan praktiskt taget hela torget från Rådhuset och nedåt mot den stora scenen där de många artisterna och lovsångsbanden avlöste varandra.

Elimförsamlingen, Pingstkyrkan i Örebro firar i år 100 år och i höstas bestämde sig pastorna Sören Perder, blivande föreståndaren Edward Sköllerfalk, barn- och familjepastorn Pernilla Åkesson med flera att inbjuda rapparen Sebastian Stakset till möten i Örebro. Ett första möte hölls i oktober och ett antal personer upplevde omvändelse, när de hörde Sebastian Staksets berätta om sin väg från droger, kriminalitet till befrielse i Jesus.

– Vi inbjöd honom på nytt. Samtidigt insåg vi att vi likt lärjungarna på fiskafänge med Jesus att vi nog behövde hjälp med fler "båtar". Ett tiotal kyrkor ställde sig bakom kärlekskonserten på Stortorget och helgmöten i Pingstkyrkan, berättar Sören Perder för Dagen.

Bönemöten

Hela veckan innan har det varit bön för satsningen i olika Örebrokyrkor och upp till flera hundra har kommit på bönemötena.

Den medryckande lovsången och musiken flödade ut över Stortorget och på den jättelika skärmen på scenen proklamerades Kärlek till Örebro när de olika medverkande artisterna sjöng, dansade, lovprisade och delade sin tro på Jesus med örebroarna.

Innan det var dags för Sebastian att stå på scenen samlades han med sina pastorer och medlemmar i församlingen Ichtus, som rest med honom som ett stöd i förbön för denna Örebrosatsning.

Som han brukar böjde han knä på scenen och bad till Jesus innan han började sjunga och dela erfarenheter ur sitt liv, då han gått från mörker, droger och kriminalitet till frihet och förlåtelse med Jesus.

– Jag hade ett långt liv i mörker. En människa består inte bara av en kropp utan också en själ och ett hjärta. Och mitt hjärta gick sönder väldigt tidigt. Jag blev mobbad i skolan redan från tioårsåldern. Det var svårt för mig att vara ett litet barn. Jag hade självmordstankar och orkade inte vara i skolan. Jag slutade tro på mig själv och att något bra skulle hända med mig. Det finns många människor i Sverige i dag som växer upp utan hopp.

Publiken responderade

Och så vände han sig speciellt till den entusiastiske publiken:

– Men du är älskad, du är värd ett bra liv. Säg till den som står bredvid dig att du är älskad, värdefull och du är värd ett bra liv!

Och plötsligt gick det ett sorl genom publiken när man såg många vända sig mot varandra och upprepa det som Sebastian just uttryckt.

Helad från migrän

Under sin del av konserten plockar också Sebastian fram den väl använda Bibeln och läser om när Jesus i Nasarets synagoga ropar ut frihet för de fångna och att Gud vill ge de betryckta frihet.

I Sebastians livsberättelse som örebroarna får lyssna till delar av, berättar han om hur han till slut kom ut ur både sitt fysiska och mentala fängelse och till den frihet han just läst om.

Det var nog länge sedan restaurangbesökare och konsertdeltagare i Örebro en varm sommarkväll fick höra hur man kan bli fri bundenhet och mörker och uppleva ett förvandlat liv.

När han och bandet sjungit en stund, tar han också upp sångerskan Therese från Örebro på scenen. Och så berättar han hur hon levt tre år med fruktansvärd migrän men fick förbön en dag av en av Ichtus-församlingens pastorer och blev ögonblickligen fri från tre års fruktansvärd smärta.

Därefter sjunger hon en egen sång och bara strålar av glädje där hon står på scenen.

Överlåtelsebön

Mot konsertens avslutning inbjuder Sebastian dem som vill få möta den befrielse till nytt liv som han själv fått. Där på Stortorget är det många som ber med i den överlåtelsebön som han förestavar.

Och efteråt finns det möjlighet för dem som fattat ett beslut att följa i Jesus fotspår att söka upp ett av de röda ballonghjärtan som finns på olika platser på torget. Där tar förebedjare och rådgivare hand om dem och antecknar namnuppgifter för fortsatta kontakter.

Lovsången tonar ut i den härliga majkvällen och på den stora skärmen på scenen kan man läsa orden att inget namn är större än Jesus. Många dröjer kvar runt om eller börjar sakta röra sig hemåt efter en ovanlig och märklig där det proklamerats Kärlek till Örebro, just på det torg som Musikhjälpen i Sveriges Radio och Sveriges Television i december gav ett nytt namn – Kärlekens torg.

"Helt fantastiskt"

Edward Sköllerfalk, pastor i pingstkyrkan sammanfattar kvällen i en kommentar till Dagen:

– Just här ikväll nådde vi ut på ett nytt sätt med fräscha tongångar, med samtida musik, men den stora skörden måste Jesus hjälpa oss med.

Magnus Kronberg, pastor i Equmeniakyrkan, Betelkyrkan:

– Helt fantastiskt. Det här är något jag tycker vi skulle göra igen.

Per Danielsson

Läs mer om Sebastian Stakset

Alla tidigare artiklar