Förintelseförnekande biskop dömd - får böta 120 000 kronor

12 000 euro - drygt 120 000 svenska kronor - i böter. Det blev straffet för den brittiska SSPX-biskopen som förnekade Förintelsen i svensk tv.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Domstolen i Nürnberg, Bayern, godkände i måndags kravet från statsåklagare i Regensburg på boten. Enligt en domstolstalesman har Williamson två veckor på sig att överklaga beslutet. Om han inte godtar det går rättsprocessen vidare.

Att förneka Förintelsen, Nazitysklands judeutrotning, klassificeras i Tyskland som ett hatbrott.

Williamsons åsikt att inga judar mördades i nazisternas gaskammare blev vida känd i vintras då det svenska tv-programmet Uppdrag granskning sände en intervju, gjord på tysk mark, med biskopen.

- Inte en enda jude dödades i gaskammare. Det var bara lögner, lögner, sade han i intervjun och hävdade att endast "200000 till 300000" judar dog i de nazistiska koncentrationslägren.

Uppståndelsen blev inte mindre när det framkom att den tyskfödde påven BenedictusXVI ungefär samtidigt hade hävt en bannlysning av Williamson och tre andra biskopar i det ultrakonservativa katolska prästbrödraskapet S:t PiusX (SSPX).

Biskoparna exkommunicerades 1988 sedan de vägrat att godta Vatikanens förändrade hållning, bland annat till judendomen, de senaste 40 åren. SSPX motsätter sig Vatikanens beslut att inte längre kalla judarna för Jesu Kristi mördare och att försöka skapa goda relationer till protestanter, judar, muslimer och medlemmar av andra trosriktningar.

I måndags började Vatikanen och SSPX förhandla om bättre förbindelser sinsemellan.