Förintelseöverlevare i Sverige tackade Obama

En av Barack Obamas förfäder var med och räddade nu 86-årige Alexander Rothman från Förintelsen. Rothman skrev och tackade presidenten och nu har han fått svar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Alexander Rothman, som nu bor i Sverige, räddades från Förintelsen när amerikanska soldater befriade koncentrationslägret Buchenwald. Bland räddarna fanns Charles T Payne – Barack Obamas mormors bror och en man som omnämnts i presidentens tal.

Ungerskfödde Rothman skrev ett brev till Vita huset redan 2011, då han förstått att presidentens "great uncle" fanns med bland hans räddare. I veckan fick han ett personligt brev från Barack Obama där denne betonade hur berörd han blev av Rothmans mod och återhämtningsförmåga samt underströk vikten av Förintelsen aldrig glöms bort: "Som världsmedborgare har vi en helig plikt att ingjuta mening i orden 'aldrig igen'", skriver presidenten.

– Jag berördes starkt av din personliga historia och slogs av hur sammanlänkade vi alla är, sade USA:s Sverigeambassadör Azita Raji när hon överlämnade skrivelsen vid en ceremoni härom dagen.

Rothman själv torkade tårar när brevet lästes upp. Lite senare sade han till TT att det kändes som en cirkel slutits.

– Det här att presidenten, samtidigt som jag lever, hade en släkting som var med och befriade mig och lägret Buchenwald. Det kändes så stort, berättar han om sitt tackbrevs tillkomst.

– Och han (Obama) skrev en helt underbar text. Jag saknar ord.

Rothman föddes 1930 och var näst äldst i en syskonskara av åtta. 1944 fördes familjen bort av nazisterna. I Auschwitz valdes Alexander och hans storasyster Lenke ut som arbetsföra, medan modern och de sex mindre syskonen gasades ihjäl. Familjens öde hemsöker fortfarande Rothmans drömmar.

Den 11 april 1945 låg han svårt sjuk, nära döden i en sjukhuskorridor i Buchenwald. Han hörde märkliga ljud men förmådde inte resa sig. Det var amerikanska soldater, bland dem Obamas mormors bror, som befriade lägret.

Den svage Rothman fördes till ett sanatorium i Schweiz, där han genom Röda Korset fick veta att hans äldre syster överlevt koncentrationslägret Bergen-Belsen men hade tbc och vårdades i Sverige. När han hade styrkan, 1947, följde han efter. På ambassadörens fråga om hur han lyckats vända det svåra i sitt liv, svarade han att tillvaron länge varit mörkt men att barnens ankomst – de tre sönerna och sedermera barnbarn – var ett mirakel och skäl nog att leva vidare.

Charles T Payne var 20 år när han deltog i befrielsen av Buchenwald. Han insats beskrevs bland annat av president Obama i ett minnestal om D-dagen 2009 – samma år som han besökte lägret. Payne, som senare blev en av cheferna för Chicagos universitetsbibliotek, avled 2014.

Tina Magnergård Bjers/TT

Förintelsen

  • I Förintelsen, Nazitysklands massmord 1933–1945, dödades omkring sex miljoner judar, enligt FN. Ungefär hälften av dem ihjälgasades, resten sköts, svalt eller frös ihjäl. Också fem miljoner icke-judar – polacker, ryssar, romer, homosexuella och mentalsjuka – mördades av nazisterna. I Auschwitz, det tyska namnet på staden Oswiecim i södra Polen, byggdes det största och mest beryktade nazistiska koncentrations- och utrotningslägret under andra världskriget. Mellan en och två miljoner människor dog i Auschwitz. Bergen-Belsen var ett tyskt koncentrationsläger som låg norr om Hannover. Lägret byggdes för krigsfångar men användes också som transitläger för judiska fångar. När det befriades av brittiska styrkor den 15 april 1945 rymde lägret 40 000 fångar varav många dog senare trots vård. Källa: Nationalencyklopedin