Försäljning av importerade crucifix stoppas

I ateistiska Nordkorea förbjuds marknadsföring och försäljning av importerade crucifix och andra produkter med korssymboler.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Myndigheterna gör razzior och slår till mot butiker i landet som försöker sälja sådana produkter. Vid upptäckt konfiskeras de, alltså tas om hand, enligt Radio Free Asia.

Särskilt letar man efter produkter från grannlandet Kina. En affärsinnehavare berättar för radiokanalen att det kan handla om symboler på mäns slipsar och kvinnors halsband, örhängen och hårband, uppger cbn.com.

Enligt TT är Kina Nordkoreas viktigaste allierade, men Kina motsätter sig Nordkoreas kärnvapenprogram. I april meddelade Kina att man stoppar viss import från Nordkorea.

Men om det agerandet påverkat beslutet att förbjuda all marknadsförning av crucifix som importerats från Kina (och andra länder) är oklart.

– Vi har alltid varit noga med att det inte får finnas kors-symboler på varor från Kina. Nu måste vi vara extra noga och se efter en gång till så att vi inte har sådana produkter i vårt utbud, säger butiksinnehavaren.

– Annars riskerar våra kunder att råka illa ut när de kontrolleras.

Officiellt sägs att Nordkorea har religionsfrihet, men i praktiken förföljs kristna systematiskt, enligt en amerikansk kommission, USCIRF, som studerar religionsfrihet i världen, i sin årliga rapport nyligen.

Uppskattningsvis sitter 70 000 kristna i fängelser i Nordkorea. Och mellan 200 000 och 400 000 kristna beräknas utöva sin tro i hemlighet.

Trots att regimen motarbetar organisationer som verkar för kristnas rättigheter, så fortsätter organisationer som den kristna människorättsorganisationen Open Doors, att arbeta vidare.

– Open Doors stöder kyrkan i Nordkorea genom att till exempel förse förföljda kristna med nödhjälp som mat, mediciner och kläder, säger en talesperson för Open Doors.

Radio Free Asia är en privat radiostation som finansieras av USA:s kongress och har sändningar på nio asiatiska språk.