Församlingsplanterare: ”Kyrkor ska vara som kaniner – inte elefanter”

Svenskarna är intresserade av kristen tro – det var ett av budskapen som nådde pionjärerna på helgens konferens för församlingsplantering. Mark Aldridge, ledare för New Wine internationellt, delade med sig av både misstag och framgångar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den kristna kyrkan bör för­öka sig som kaniner. Den bilden kommer ursprungligen från en kollega till Mark Aldridge, men han delar gärna med sig av den som en illustration för hur det borde fungera när nya församlingar kommer till. I stället för att låta församlingarna växa till stora elefanter innan man planterar nytt, borde nya, mindre planteringar göras i ett snabbare tempo.

– Det är betydligt svårare att reproducera stora kyrkor än små. Därför behöver vi hela tiden plantera nya, som passar alla typer av människor, säger Mark Aldridge när vi träffas innan kvällsmötet i Lötenkyrkan, Uppsala.

– Precis som vi är fyra olika personligheter här runt bordet så finns det olika uttryck för andlighet. Det handlar om samma budskap, hoppas jag, men hur presenterar jag det för de olika kulturer som finns i samhället i dag?

Van Sverigebesökare

De senaste åren har Mark Aldridge i egenskap av ledare för nätverket New Wine varit i Sverige runt 75 gånger. Helgens besök gjordes i samband med det ekumeniska FG-nätverkets konferens i Uppsala där fokus låg helt på planteringar av nya församlingar. Aldridge har många års erfarenhet av församlingsplanterande i London och reser runt en hel del för att uppmuntra till församlingsbygge.

”Vad människor behöver”

– En utmaning som jag fortfarande brottas med är att lägga ner mina egna preferenser för hur en kyrka ska se ut. Jag behöver i stället fråga mig, ”vad är det människor behöver?”. De flesta kyrkor i dag ser likadana ut. Vi sitter i bänkrader bakom varandra och vi är ofta passiva. En kyrka kan vara hur fullsatt som helst, men behöver ändå inte vara effektiv när det gäller att skapa nya lärjungar.

Vänta inte i kyrkan

Något han ofta återkommer till under vårt samtal är vikten av att gå ut till folket och inte förvänta sig att de ska komma till oss i kyrkan. Jesus sa väldigt lite om kyrkor, menar Mark Aldridge. Det han sa var i stället att vår uppgift är att göra människor till lärjungar. Och en lärjunge blir man inte alltid av att sitta i en kyrkbänk.

Han tar som exempel den alkoholiserade Pete som är nyfiken på kyrkan och kristen tro. I stället för att säga till Pete att ”kom till kyrkan på söndag” så har Mark Aldridge försökt träffa Pete i hans hemmiljö, tillsammans med hans vänner.

– Det visade sig att Petes vänner var jätteintresserade och hade massa frågor. När jag bad för Pete sa de ”Wow” och ”Hur fungerar det där?”. Vi hade en kyrka där i deras hemmiljö. Det är ett annat misstag vi ofta gör att vi, genom att uppmuntra en som blivit kristen att bli mer lika oss, bränner broarna till världen utanför. Får Pete i stället hjälp att bygga kyrka bland sina befintliga vänner sprider sig budskapet ännu mer. De blir de bästa församlingsplanterarna!

Vad vill du säga till pionjärerna här i Sverige för att uppmuntra till fortsatt arbete?

– Jag tror att svenskar är mer intresserade av kristen tro än vi anar. De är bara inte intresserade av den gamla, institutionaliserade kristendomen. Om vi kan vara modiga nog att släppa kontrollen och verkligen börja lyssna på människor så hittar vi vägar till att få dem att nå fram till Jesus. Jag tror att det kommer bli en explosion av nya kyrkor runt om i vår värld.

Debatt