Forskare: Nu vet vi när Josua vann slaget­ vid Gibeon

JERUSALEM. Israeliska forskare anger med hjälp av astronomin exakt datum för en av Bibelns mest kända händelser. De säger att en solförmörkelse gjorde att ”solen stod stilla” och hjälpte Josua att besegra sina fiender.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Bibeln berättar att Josua efterträdde Moses och ledde Israels barn in i Det förlovade landet. Strax efter att ha gått över Jordanfloden besegrade de fem fientliga härar vid Gibeon i ett berömt slag, där ”solen stod stilla” och därmed hjälpte israeliterna.

Nu säger tre israeliska forskare – en fysiker, en bibelforskare och en arkeolog – att de kan ange exakt datum för den bibliska bataljen. Och att miraklet som avgjorde utgången var ett naturfenomen.

Total solförmörkelse

Drabbningen ska ha ägt rum den 30 oktober 1207 f Kr samtidigt som en total solförmörkelse, alltså då månen helt skymde solen.

Josuas bok beskriver hur den israelitiske ledaren bad Gud att ingripa:

”Och Josua talade till Herren på den dag Herren gav amoréerna i Israels barns våld. Han sade inför Israel: ’Du sol, stå stilla i Gibeon, du måne, i Ajalons dal!’ Då stod solen stilla, och månen blev stående, tills folket hade tagit hämnd på sina fiender … Ty Herren stred för Israel.” (Josua 10:12-13)

Data från Nasa

Forskarna från Ben Gurion-universitetet i Beersheba stödjer sig bland annat på data från den amerikanska rymdstyrelsen Nasa, skriver den israeliska tidningen Haaretz. De publicerar sina rön i senaste numret av bibelforskningstidskriften Beit Mikra.

Enligt Bibeln stod solen stilla ”nästan en hel dag”, men forskarna skriver att solförmörkelsen bara varade i fem minuter och 15 sekunder. Skillnaden i tidsuppfattning kan bero på att detta, enligt forskarteamet, är ett av de naturfenomen som genom tiderna vållat störst förundran och skräck hos människor.

”En historisk kärna”

”Totala solförmörkelser gjorde under forntiden ett enormt och outplånligt intryck på dem som bevittnade dem”, heter det i rapporten.

– Alla gillar inte att man använder fysiken för att bevisa saker i Bibeln och jag är medveten om att det kan tolkas som att man rationaliserar sin tro, säger fysikern Hezi Yitzhak, som ledde forskningsteamet, till Haaretz.

– Vi hävdar inte att allt som står i Bibeln är sant eller ägde rum i verkligheten. Det förekommer redigering och tendentiösa skrivningar. Men det finns dessutom en historisk kärna med arkeologiska belägg, säger han.

Fakta:

Solförmörkelse

Solförmörkelse inträffar då månen passerar mellan jorden och solen, och dessa ligger i en rät linje. Då skyms solen helt eller delvis för betraktare från jorden.

Solens diameter är cirka 400 gånger större än månen. Men solen ligger 400 gånger längre bort vilket gör att de två himlakropparna är nästan lika stora sett från jorden.

Den första historiskt dokumenterade solförmörkelsen ägde rum den 5 maj 1375 f Kr i staden Ugarit i dagens Syrien.

Källa: Wikipedia