Förskingrande präst fälld i tingsrätten

Norrköpings tingsrätt dömer en numera avkragad präst till villkorlig dom, dagsböter och skadestånd för förskingring.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den tidigare prästen stod åtalad för grov förskingring sedan han inte betalat tillbaka 382 000 kronor till ett 30-tal resenärer för en inställd semesterresa i juni 2014. Åklagaren hade yrkat på fängelse i 10-11 månader, men den åtalade mannen har hela tiden hävdat att hans uppsåt inte var att lura resenärerna och rätten valde enbart att döma honom för förskingring i 18 fall.

Bötesbeloppet sattes till 7 200 kronor. Mannen ska dessutom betala ett skadestånd på drygt 382 000 kronor plus ränta.

Enligt förundersökningsprotokollet användes pengarna från den inställda Nordkap-resan till att finansiera två bilinköp och en semesterresa till Grekland. Den avkragade prästen ska också ha skänkt ett stort belopp till en bekant. Att han samtidigt väntar på att få tillbaka 400 000 kronor från en familj som han tidigare ska ha lånat ut pengar till - och att dessa pengar ska användas för att betala tillbaka skulden för den inställda resan - trodde rätten inte på.

Advokat Thomas Bodström beskriver sin klient som naiv och generös. Men efter domen förklarade han att han ändå var ganska nöjd.

En annan som var relativt nöjd var Anita Karlsson från Ankarsrum. Hon var en av personerna som hade sett fram emot resan till Nordkap.

– Nu struntar vi i det här. Det blev för utdraget men nu är det slut. Vi har fått se honom och lyssnat till det lilla han hade att säga. Han lät naiv och blåögd. Några pengar tror jag inte att vi får tillbaka. Det har vi inte trott på länge. Var ska prästen få pengarna ifrån?, säger hon till Norrköpings tidningar.

Enligt den ursprungliga tidsplanen skulle rättegången ha inletts i maj ifjol. Men den avkragade prästen har lämnat återbud tre gånger – senast för en vecka sedan. Dessutom har hans advokat lämnat återbud vid ett tillfälle. För en vecka sedan hänvisade den avkragade prästen till akut blodtrycksfall. Samma kväll greps han i sin bostad och åklagaren begärde då att mannen skulle vara frihetsberövad, så att rättegången kunde genomföras.

Detta skedde också på måndagsförmiddagen. Men Norrköpings tidningar uppger att mannens hälsa även denna gång höll på att ställa till problem. På söndagen anmälde han sig nämligen sjuk på häktet. Läkaren kunde dock inte hitta några fel på honom när han undersöktes på måndagsmorgonen och något försenad kunde förhandlingen sätta igång.