Förslag: Kaggeholm flyttar till Rörstrands slott

Vid Pingsts rådslag i Norrköping på lördagen informerades om ett förslag som innebär att Kaggeholms folkhögskola ska flytta till Rörstrands slott vid Filadelfiakyrkan på S:t Eriksplan i Stockholm.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Strax före jul stod det klart att Kaggeholms folkhögskola utanför Stockholm ska flytta från Ekerö. Skolan beslutade då också att den nuvarande anläggningen skall säljas.

Vid Pingsts rådslag i Norrköping på lördagen informerades om ett förslag att flytta skolan till Rörstrands slott.

Vägg i vägg med Filadelfia

Slottet ligger vägg i vägg med Filadelfia, och församlingen förbereder en försäljning av dessa lokaler, i samband med att man planerar för en ombyggnad av kyrkan, skriver Kaggeholms folkhögskola i ett pressmeddelande.

– Vi har fört spännande samtal med Filadelfia, säger Clas Newman, rektor för Kaggeholms folkhögskola, i pressmeddelandet.

Läs också: Filadelfia: Tillsammans med Kaggeholm kan vi nå fler än vi gör var för sig
 

"Skulle öka attraktiviteten"

– Det är verkligen ett intressant alternativ, en så central placering av skolan och en sådan närhet till en stor församling skulle med sitt centrala läge öka attraktiviteten bland sökande och ge oss helt andra möjligheter att göra skillnad för församlingsrörelsen och samhället.

Behöver renoveras för 30 miljoner

Bakgrunden till beslutet att flytta skolan är ambitionen att komma närmare Stockholm. Det handlar alltså inte om att lägga ner någon utbildningsverksamhet.

En viktig faktor när det gäller beslutet att flytta är också de stora renoveringsbehov som finns på Kaggeholm för att skollokalerna ska anpassas till moderna förhållanden. Det handlar om mellan 30 och 40 miljoner kronor.

Startades 1942

Det var pingstledaren Lewi Pethrus som startade folkhögskolan 1942. I början hette folkhögskolan Rörstrands folkhögskola. Ett och ett halvt år efter starten köpte församlingen in Kaggeholms slott, och verksamheten flyttades dit.

Under årens lopp har tusentals elever passerat skolan, som i dag har utbildningslinjerna allmän, bibel, media och musik, samt ett antal externa kurser. Kurserna kommer att fortsätta som vanligt fram till den flytt som planeras.

"Fortsätter kurser som vanligt"

– Under tiden fortsätter våra kurser som vanligt, och det går att söka våra utbildningar inför nästa höst, sa rektor Clas Newman till Dagen i december.

Nu föreslås alltså att skolan flyttar in i Rörstrands slott. Förhoppningen är att närheten mellan Kaggeholms Folkhögskola och Filadelfiaförsamlingen kan bli produktiv, både lokalt, nationellt och globalt.

Ska ta beslut om flyttförslaget i maj

Än så länge är dock inga beslut fattade. Styrelsen för Kaggeholms folkhögskola och styrelsen för Stiftelsen Pingstförsamlingarnas skol-och kursverksamhet har som avsikt att ta ställning till förslaget vid sina möten nu i maj, skriver Kaggeholm i sitt pressmeddelande.