Först nu inför Storbritannien religionsfrihet - för kungahuset

Nu finns planer på att ändra de lagar som förbjuder andra än protestanter att ärva den brittiska tronen. En regeringsutredning föreslår att förbudet mot katolska kungar och drottningar hävs.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Storbritanniens kungahus omfattas precis som det svenska inte av religionsfriheten. Hittills har ett tiotal personer förlorat sin plats i successionsordningen på grund av deras samröre med katolicismen.

Men nu kan den 300 år gamla lagen ändras, skriver The Guardian. Regeringens utredare Chris Bryant har sett över grundlagen och föreslår dels att landet tar bort kravet på att man måste tillhöra Church of England, och dels att män inte längre ska ha förtur till tronen.

- Jag välkomnar det här som två små steg mot en mer rationell grundlag, säger grundlagsjuristen Geoffrey Robertson, som drivit en kampanj mot dagens lagstiftning.

Inga kryphål

I dag finns inga kryphål för vare sig katoliker, judar, muslimer eller personer som fötts utanför äktenskapet. I år blev det hela aktuellt när drottning Elizabeths barnbarn Peter Phillips skulle gifta sig med Autumn Kelly. Hon visade sig vara döpt som katolik, men hann gå med i Church of England i tid inför bröllopet så att brudgummen kunde behålla sin plats i successionsordningen.

Statsministeromröstning