Första ekumeniska konferensen för ungdomsledare

I helgen bjöd sex kristna ungdomsorganisationer in till en gemensam nationell ungdomsledarkonferens i Linköping. Det var första gången som detta skedde och satsningen gav mersmak. Vi kan stötta varandra i stället för att konkurrera, säger Olof Edsinger från Salt – barn och unga i EFS.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

EFK, Equmenia, Frälsnings­armén, Pingst Ung, Salt, Svenska Alliansmissionens Ungdom (SAU) och Sionförsamlingen hade i helgen en gemensam satsning för landets ungdomsledare. Runt 400 ledare fick för en helg vara deltagare i stället för arrangörer.

– De brukar annars vara ungdomsledarna som jobbar med att skapa event och arrangemang för unga. Nu fick de slappna av och vara deltagare, säger Olof Edsinger, tidigare generalsekreterare för Salt som har varit med och planerat konferensen.

Succé för barnledarkonferens

Ekumeniska barnledarkonferenser har tidigare gjort stor succé, vilket inspirerat till helgens ungdomsledarkonferens. Den hölls i Cupolen i Linköping och temat var Kallad. Runt om i Sverige står ledare från olika samfund inför liknande behov och utmaningar. De brinner för ungdomar med samma hjärta, förklarar Olof Edsinger. 

– Vi tror att vi behöver stötta varandra i uppdraget att nå den unga generationen med evangeliet. Under helgen fick vi dela med oss av det bästa vi har till varandra, säger han.

Positiv och energifull

Konferensen startade i fredags med kvällsmöte och musikcafé, där Carin Dernulf predikade på temat Kallad till Kristus. I lördags hölls seminarier i kategorierna mission, lärjungaskap och resurser i Guds rike.

Olof Edsinger beskriver stämningen som positiv och energifull. På lördagens kvällsmöte var Andreas Nielsen, pastor i Hillsong Stockholm, på plats för att på ett kraftfullt sätt engagera och inspirera ledarna.

– Det kändes som att en frihet och en frid låg över hela helgen. Som att vi gick in i förberedda gärningar. Det var tid för detta nu. Det är läge för våra kristna ungdomsorganisationer att jobba ännu mer tillsammans, m­enar Olof Edsinger.  

Kan pusha varandra

Matilda Pitik är ungdomspastor i Pingstkyrkan i Hässleholm. Hon åkte till konferensen efter att hon blivit nyfiken på temat ”Kallad”. Dessutom blev hon glad att satsningen var ekumenisk och att den riktade sig till både anställda och ideella ungdomsledare.

– Som församlingar står vi ju tillsammans och kan pusha varandra. Det blev starkt för mig. Och det var härligt att umgås med människor som vet hur det är en fredagskväll i kyrkan – att snacka med varandra över en fika och ta lärdom av varandra, säger hon.

Debatt