Förvåning över Trumps stora stöd

Presidentvalet i USA går inte alls som de flesta amerikanska opinionsundersökningar visat. Stödet för den kontroversielle presidentkandidaten Donald Trump är större än prognosmakarna förutspått.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det har visat sig att de undersökningar som gjorts i USA veckorna före valet inte har visat på det här stora stödet för Trump. Även om Clinton skulle vinna valet är nivån på stödet för Trump väldigt överraskande. Det har gått mycket bättre än väntat, säger Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet och amerikansk medborgare.

Problemen att pricka rätt i opinionsmätningarna känns igen från Storbritannien där prognosmakarna misslyckades i både parlamentsvalet och folkomröstningen om EU-medlemskapet. En orsak till att det gått så fel i USA-valet kan vara att människor inte velat erkänna att de tänkt lägga sin röst på Trump, enligt Christensen.

– Det kan ha att göra med rasistiska och sexistiska uttalanden som Trump gjort, men det vet vi inte säkert, säger han.

Chock och tårar

En kompakt tystnad och känsla av chock ligger över Hillary Clintons valvaka i New York, där statsvetaren Daniel Schatz är på plats. Vissa i lokalen gråter.

– Nervositeten har stigit under hela kvällen i takt med att Donald Trump tagit hem vinsten i delstat efter delstat. Det som för bara några veckor sedan såg helt omöjligt ut verkar nu bli verklighet, säger Schatz som är gästforskare vid Columbia University i New York.

TT: Varför tror du att opinionsundersökningarna har visat så fel?

– Man har inte kunnat fånga det starka motstånd som finns mot Clinton i breda folklager. Jag tror också att en förklaring till Trumps framgångar är att Clinton inte har lyckats mobilisera sina kärnväljare. Det ser vi bland annat i Florida, där Trump lyckades vinna.

– En annan förklaring är att en stor del av väljarkåren fortfarande ser Clinton som opålitlig. Skandalerna som präglat valrörelsen verkar ha påverkat henne negativt.

I USA finns en utbredd misstro mot det som många ser som det politiska etablissemanget, något som kan ha spelat en populist som Donald Trump i händerna.

– Det är en viktig faktor som han spelat på i valrörelsen. Jag tror att vi ser många proteströster, säger Schatz.

"Annorlunda USA"

Det är svårt att veta hur USA kommer att se ut om Donald Trump blir landets president.

"Hans åsikter har ändrats över tid. Vad man vet är att han vill begränsa invandringen och är motståndare till frihandel. Han har talat om ett USA som vill vända sig inåt, och dra sig tillbaka från världen" skriver Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet i ett mejl till TT.

"Samtidigt har han uttryckt förvånande sympati för auktoritära ledare som Rysslands president Vladimir Putin. Det kan bli ett mycket annorlunda USA."

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar