Frälsningsarmén ska påverkas med statligt bidrag

Ekho, riksförbundet för kristna hbtq-personer, har fått statliga medel för att påverka Frälsningsarmén.– Målsättningen är att även kristna hbtq-personer ska få bli soldater inom Frälsningsarmén, säger Ekho:s projektledare Erik Andersson.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Pengarna ska först användas till att samla in erfarenheter från hbtq-personer inom Frälsningsarmén. Detta ska resultera i en bok som sedan ska skickas till Frälsningsarméns samtliga kårer runt om i Sverige.

– Det är steg ett. Och det är för det vi fått pengar. Beroende på hur det tas emot kommer vi sedan att söka pengar för steg två och tre, säger Erik Andersson som kommer att jobba 20 procent med projektet fram till i juli i år.

Har en del berättelser redan

Redan nu ligger en annons ute på det sociala nätverket Facebook. Ekho planerar även att annonsera i tidningen QX, ett livsstilsmagasin för hbtq-personer.

– Vi har redan börjat få in en del berättelser, men vi är precis i början. En del kommer att vara öppna med sina namn och en del kommer att vara anonyma av förklarliga skäl. Är man homosexuell vill man ofta inte vara öppen med det inom Frälsningsarmén.

Idén till projektet föddes i maj 2011 i samband med att TV4:s samhällsprogram ”Kalla fakta” granskade Frälsningsarmén syn på hbtq-personer. Med frågeställningen ”är det rätt att en homofobisk organisation ska få bidrag av svenska staten?” ifrågasatte ”Kalla fakta” Frälsningsarmén.

Inte nöjda

Ett år senare fick Ekho, tillsammans med en kårledare i Malmö, som ansåg att hans samfund behövde förändras, 355 000 kronor i projektpengar från Ungdomsstyrelsen i ett projekt riktat mot just Frälsningsarmén.

När projektet fått klartecken kontaktade Ekho Frälsningsarméns ledning. Ett möte som projektledaren Erik Andersson på Ekho är nöjd med.

– De har mött oss otroligt bra och snabbt. Sedan är det ju ingen hemlighet att de inte var helt nöjda med att vi sökte pengar till ett projekt som de inte var medvetna om existerade.

Är det ett bra sätt att inleda en dialog?

– Den kritiken kan ju vara befogad. De skulle så klart helst vilja ha kontroll på det som handlar om deras eget samfund.

Vill inte detaljstyra

Enligt Ungdomsstyrelsen är en av anledningarna till att Ekho har fått projektpengarna att organisationen inte är ensamma om att driva projektet, utan har en bra förankring i Frälsningsarmén.

– Det är en väldigt positiv aspekt för oss. Att Ekho har samarbetspartners i Frälsningsarmén i Malmö. Målsättningen är ju att de ska börja lokalt i Malmö och Stockholm där de etablerade kontakterna finns. Och att det senare, om det finns möjlighet till det, ska spridas nationellt, säger Helena Lundgren, handläggare på Ungdomsstyrelsen.

Men Ekho ska ju inom kort annonsera i tidningar som når hela Sverige efter berättelser om hur hbtq-personer blivit behandlade inom Frälsningsarmén, och sedan skicka dem till samtliga kårer i landet?

– Jaha, så är det kanske. Det är inget problem för oss eftersom vi inte vill detaljstyra projektet. Men om de inte följer projektplanen så blir de naturligtvis helt eller delvis återbetalningsskyldiga.

Hade det inte varit bättre att kolla med Frälsningsarméns ledning innan projektet beviljades?

– Jag kan förstå att Frälsningsarmén kan känna sig lite tagna på sängen. Men vi kan inte gå in och påverka hur den kontakten förs. Vi måste utgå ifrån det som står i projektansökan. Och vi förstår att Ekho inte kan utföra projektet innan man har fått pengarna. Någonstans måste de ju börja.

Så ni tar inte ansvar för Ekho:s relation till Frälsningsarmén, trots att ni ger pengar till projektet som riktas mot Frälsningsarmén?

– Nej, precis. Det är inte upp till oss.