Frälsta gängledaren Nicky Cruz: Farligt att inte förlåta

När den tidigare gängledaren Nicky Cruz fick upptäcka förlåtelsens kraft förvandlades hans liv. "Om det är tusen steg mellan oss och Gud, kommer han att ta alla förutom ett. Han lämnar valet att förlåta till oss".

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Nicky Cruz är över sjuttio år och har vigt sitt liv åt att predika om sin omvändelse och arbeta med utsatta människor. De som läst David Wilkersons bok "Korset och stiletten" vet vem han är.

Han var en gång ledare för det fruktade New York-gänget The Mau-Maus. Men kontakten med predikanten Wilkerson gjorde att hans liv tog en helt annan vändning och han blev kristen.

I veckan gästar han Europakonferensen på Livets ord i Uppsala.

– Vi har ett problem med förlåtelse. Det är det största problemet i samhället just nu, även i kyrkan. Det är väldigt farligt, sa han i sin predikan.

Varför? Därför att Guds förlåtelse till människorna i Bibeln villkoras med människornas förlåtelse till varandra.

– Ditt hjärta kan bli kallt och ditt liv olyckligt. Jesus förklarar att om du inte förlåter människor för deras överträdelse kommer heller inte din himmelska fader att förlåta dig, säger han.

Han tar ett exempel. Ett från sin egen familj. Om en mor som var allt annat än kärleksfull mot honom. Han säger att hon var nära att förstöra honom.

– Hon sa att hon hatade den dagen som hon födde mig och att jag föddes in i en förbannelse.

Moderns negativa inflytande drev honom ut på gatorna. Misshandel var vardag i hemmet, men av någon anledning skyddade han ändå sin mamma och berättade inte sanningen för någon.

– Min mor skadade mig. Psykiskt och känslomässigt. Jag kunde aldrig fly undan från henne. Jag var rädd för henne.

Läsaren av "Korset och stiletten" vet hur berättelsen fortsätter. Hur ett radikalt möte med Gud ställde allt på ända. Om hur detta möte ledde honom till förlåtelsens svåra väg.

Efter sin omvändelse manades han att söka upp sin mamma i Puerto Rico – som han inte besökt på lång tid. Motvilligt begav han sig hemåt – för att möta sin mamma svårt märkt av sjukdom.

– Så många minnen kom upp inom mig. Jag var rädd för hur det skulle gå. Hon var så sjuk att hon knappt kunde öppna sina ögon. De händerna som slagit mig så hårt kunde knappt röra ett finger.

Han är märkbart tagen innan han fortsätter.

– Då var det som en våg av medlidande som kom över mig. Där är min mor som håller på att dö. Jag hörde en tyst röst som sa: "Nicky, jag vill att du förlåter din mamma. Du måste göra det, för ditt eget helande. På samma sätt som jag förlät dig".

I samma ögonblick frågar hans mamma om hon får kalla honom sin son.

– Så säger hon: förlåt mig, jag har sårat dig så mycket. Jag svarar att jag redan har förlåtit henne. Och att det största är att Jesus vill förlåta henne.

De två fick försonas och hans mamma kom vid tillfället till tro på Jesus. Snabbt därefter blev hon bättre från sin sjukdom.

– Förlåtelse kan bryta så mycket mörker. Förlåtelse är inte en känsla. Det är ett val. Gör det valet, manade han besökarna på Europakonferensen.

Även om det kostar allt.