Framgång för SD kan rita om kartan för kyrkoval

En stor framgång för Sverigedemokraterna i kyrkovalet kan bli en tankeställare, och ett första steg till att helt förändra systemet för kyrkovalet.
Det tror Hans-Olof Andrén, från nomineringsgruppen POSK.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kyrkovalet står för dörren, och en ständig fråga i sammanhanget är de politiska partiernas deltagande. Inte minst Sverigedemokraterna, som av samtliga andra nomineringsgrupper (kyrkopolitiska partier) pekas ut som mest främmande, på en direkt fråga från Dagen.

Utifrån de vanliga opinionsmätningarna är det ingen vild gissning att SD kommer att gå framåt i kyrkovalet, då nästan var femte svensk säger sig vara villiga att rösta på partiet om det var riksdagsval i dag.

Finns inga opinionsmätningar

Några opinionsundersökningar inför kyrkovalet finns inte, utan allt som finns att utgå ifrån är det förra kyrkovalet för fyra år sedan. Där fick SD drygt 5 procent av rösterna, och hittills har partiet inte haft mycket att säga till om i Svenska kyrkan.

SD: "Vi ska ta över"

Men SD går in i kyrkovalet med stort självförtroende. Partiledare Jimmie Åkesson sa att "vi ska ta över" då han höll tal inför aktiva SD-kyrkopolitiker, och det är tydligt att partiet satsar på ett bra valresultat, med budskap om att värna tro och tradition.

Hans-Olof Andrén, POSK.– Om det blir så att SD ökar kraftigt i kyrkovalet, då skulle nog flera andra nomineringsgrupper undra om det här systemet är så lysande, säger Hans-Olof Andrén, från nomineringsgruppen POSK, (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan.)

POSK startades i protest 

POSK startades en gång i tiden i protest mot partiernas inblandning i styret av Svenska kyrkan, samt som ett alternativ för dem som inte var med i ett politiskt parti. Numera är de den näst största nomineringsgruppen i kyrkomötet, med drygt 15 procent av rösterna.

Ett av POSK:s huvudbudskap inför det stundande valet är att göra upp med partiernas inblandning i kyrkans angelägenheter, och Hans-Olof Andrén tror paradoxalt nog att en stor framgång för ett av dessa partier, SD, kan få de andra att tänka om.

– Då skulle det nog vara möjligt att föra ett nytt resonemang med de andra grupperingarna, säger han.

POSK vill göra om hela kyrkovalssystemet

POSK:s vision är att göra om hela kyrkovalssystemet, och de menar att kyrklig demokrati går att bevara utan att kopiera det system som finns i de allmänna valen.

I stället förespråkar de en form av indirekta val, där man röstar fram representanter i de lokala församlingarna. De får sedan i sin tur välja vilka som ska besluta på stiftsnivå, och vilka som ska ta de rikstäckande besluten på kyrkomötet i Uppsala. 

– Om det hade varit indirekta val hade inte SD varit med, för de har inte den lokala förankringen i församlingarna, säger Hans-Olof Andrén.

Kyrkovalet är ett test inför riksdagsvalet

Han tror att även andra politiska partier skulle få en något mer kylig inställning till kyrkovalen om de förändrades. Som det är nu är det många som ser valen i Svenska kyrkan som ett slags test inför riksdagsvalen, framförallt de politiska partier som deltar, som gärna ger sig in i valet genom att försöka mäta sina krafter mot varandra.

Inför årets val verkar exempelvis Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna måla ut varandra som valets två stora kombattanter.

Politiska partierna vill behålla samma system

Valsystemet kommer inte att förändras av sig själv, och hittills är det en minoritet som ropar på förändring. De som vill ha kvar rådande system är framförallt de politiska partierna själva.

– Därför är det inte lätt att driva frågan om att ändra valsystem, säger Hans-Olof Andrén, som hoppas på att en majoritet ska lägga sin röst på de icke-politiska alternativen, men som också tror att systemet kan komma att förändras om SD växer kraftigt.

Läs fler artiklar om kyrkovalet 2017

Alla tidigare artiklar

Läs fler artiklar om Sverige-demokraterna

Alla tidigare artiklar