Franciskus hedrar pedofiloffer med mässa

Påve Franciskus håller i dag en mässa för att hedra de personer som under åren fallit offer för sexuella övergrepp inom Katolska kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är en historiskt viktig dag för Katolska kyrkan. Under förmiddagen höll påven en privat mässa i Vatikanen för att hedra de personer som under åren utsatts för sexuella övergrepp av kyrkans företrädare, uppger SVT.

Under mässan var sex personer från Storbritannien, Tyskland och Irland,som fallit offer för pedofiler, närvarande. Katolska kyrkans överhuvud mötte också dessa i sitt privata residens, skriver TT.

Enligt den italienska dagstidningen La Repubblica är syftet att ge påven möjlighet att: ”ta emot dessa personer för att lyssna på deras erfarenheter, för att visa att han står dem nära och för att understryka den nolltolerans som råder gentemot personer som begår dessa brott".

Men mässan är bara en liten del av ett betydligt större arbete, menar författaren och ledarskribenten Erik Helmersson, gäst i SVT:s ”Gomorron”.

-Det är första gången något sådant görs, så sammantaget visar det att den nye påven vill ta det här på stort allvar. Det är en del i en lång process som har pågått i mer eller mindre ökande skala sedan början av 2000-talet när Boston Globe avslöjade de här skandalerna, säger han.

Hur övergreppen kunnat ske beror enligt Helmersson på ett slags inbyggt systemfel inom kyrkan, vilket lett till att förövarna ofta omplacerats i stället för att bestraffats.

-Problemet har också varit att ganska få präster har stått för en väldigt stor del av övergreppen, menar Erik Helmersson.

Påven Franciskus har visat att han tar problemen på stort allvar och har tillsatt en kommission som sedan årsskiftet arbetar med frågan.

-Han har gjort ett enormt avtryck till skillnad från sin föregångare som var betydligt mer introvert person som såg mer till kyrkans inre tjänst och teologi.