Franskt ja till homoäktenskap

Det franska överhuset har godkänt den omstridda lagändring som ska ge homosexuella par rätt till äktenskap. Skrivningen går nu vidare till underhuset, där ett godkännande väntas bli enkelt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Lagändringen är kontroversiell i Frankrike, där hundratusentals demonstrerat för och emot förslaget. Om lagen godkänns som väntat i nationalförsamlingen kan den träda i kraft vid halvårsskiftet.

Justitieminister Christiane Taubira hyllade parlamentsomröstningen som "helt enkelt tillerkänner homosexuella par fullt medborgarskap", skriver Hufvudstadsbladet.

Även om lagförslaget utan problem väntas gå igenom i underhuset, nationalförsamlingen, där socialistpartiet har majoritet, så är allmänheten djupt splittrad.

I januari demonstrerade hundratusentals i Paris och andra städer mot lagen och polis fick använda tårgas på sina håll. Motståndarna kräver en folkomröstning, om lagen antas.

Om lagen godkänns i nationalförsamlingen kan den träda i kraft vid halvårsskiftet.

Enligt opinionsmätningar finns det visserligen en majoritet för homoäktenskap, men också en liten majoritet är mot att par av samma kön ska ha rätt till adoption, skriver Hufvudstadsbladet.

TT/Dagen.se