Fredskonferens om Mellanöstern - utan Israel

Mötet är "riggat", säger Netanyahu. Abbas värmer upp med ett påvebesök.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

På söndag inleds en stor fredskonferens för Mellanöstern i Paris. Ett 70-tal länder kommer att delta och bland annat kommer man att försöka hitta en väg framåt i konflikten mellan israeler och palestinier. Men ett uppenbart bekymmer finns. Israel kommer troligtvis inte att närvara.

Premiärminister Benyamin Netanyahu har sagt att hela konferensen är "riggad" till palestiniernas fördel. Budskapet är att vad som än beslutas, så har Israel inga krav på sig att lyda det.

Fredsmötet sker bara några dagar innan Donald Trump blir ny president i USA, den 20 januari installeras han, vilket också försvårar alla former av förhandlingar då ingen riktigt än vet åt vilket håll USA kommer dra. Donald Trump har redan sagt att han kommer att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, till palestiniernas stora förtret.

Palestiniernas president Mahmoud Abbas kommer dagen innan fredsmötet i Paris att besöka påven i Vatikanen, rapporterar Jerusalem Post.

Och frågan många ställer sig är så klart om påven och den katolska kyrkan kan komma att ha ett finger med i det diplomatiska finlir som väntar i Paris.