Fridolin bar Frälsarkransen i Almedalen

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin fick Almedalsveckans längsta applåd när han i sitt tal i Almedalen tog upp värderingar. Runt armen bar han den kristna Frälsarkransen,som han själv ser som en ”påminnelse runt armen och hjärtat” om ett budskap som är motsatsen till det hat som under veckan spreds av nazister.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I bakgrunden av tv-klippen från miljöpartistens tal på Almedalen i Gotland nyligen syns partiets symbol maskrosen. Men den som tittar närmare på språkröret Gustaf Fridolin kan se att han själv bär en annan symbol: Frälsarkransen - ett modernt radband, ett armband som består av olika pärlor som påminner om olika delar av kristen tro och är en hjälp att be.

"Bär den för det mesta"

Fridolin säger till Dagen att han hade glömt sin egen Frälsarkrans, men att han fick låna ett radband i början av Almedalsveckan av Svenska kyrkan.

– Jag fick en Frälsarkrans av en vän för något år sedan och bär den för det mesta, säger han. 

"Påminnelse om motsatsen till hat"

– Jag hade alltså ingen särskild bakgrund till att bära den under talet, men det är klart att ett sådant här år när nazismens kängor ljuder igen kändes den som en påminnelse runt armen och hjärtat om ett budskap som för mig är motsatsen till hat.

Huvuddelen av Fridolins tal handlade om vikten av att satsa på en miljövänlig politik inom alla områden. Men Almedalsveckans längsta applåd fick språkröret enligt svt när han talade om värderingar.

– Vilket land vill vi vara? Det handlar om värderingar, sa Fridolin, som betonade att Sverige "kan bättre" än att sända tillbaka ungdomar som kommit hit som flyktingar och hunnit rota sig här. Han passade också på att specifikt tacka alla som under senare år som tagit emot och hjälpt flyktingar och invandrare, och alla dem som stått upp mot rasism:

– Alla ni som står upp mot rasism och nazism var än den visar sitt tryne. Tack! sa Fridolin, och möttes av en lång applåd och visslingar - men svagt i bakgrunden från de bakersta raderna hördes samtidigt bu-rop.