Fridolin skeptisk till islamistanklagelser

Miljöpartiet anklagas för att vara infiltrerat av islamister. Men språkröret Gustav Fridolin ställer sig skeptisk till uppgifterna, och själv har han mitt under pågående kris i partiet sin vana trogen varit i kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Jag fick en bok igår efter gudstjänsten, säger Gustav Fridolin, efter att kameran till Dagens webb-tv-inslag stängts av.

Det är ett språkrör som plötsligt spricker upp i ett leende, efter att i 45 minuter med allvar i blicken ha grillats av landets politiska reportrar. Han berättar att någon i kyrkan kom fram till honom och gav honom ett exemplar av "Statsrådet klarar krisen", en bok skriven av Bo Balderson 1990, vilket är en deckare som utspelar sig i regeringskansliet.

Och det är nog den här bilden av Miljöpartiet många har. Ett parti där en troende utan problem får plats, och där partiets företrädare kan prata om sitt senaste gudstjänstbesök utan att det låter krystat.

Men den senaste tiden har Miljöpartiet förknippats med helt andra religiösa frågor. Sällan har väl religionens roll i politiken diskuterats så flitigt sedan den numera avgångne bostadsminister Mehmet Kaplan hamnade i rampljuset för sina kontakter med islamister och turkiska fascister. Detta kombinerat med att den tilltänkte partistyrelsemedlemmen Yasri Kahn vägrade skaka hand med en kvinnlig reporter av religiösa skäl, vilket följdes upp av en forskares påstående att partiet kan vara infiltrerat av islamister.

Är det så här religion och politik ska korsbefruktas?

– Nej, det har blivit på ett sätt så att Miljöpartiets grundläggande värderingar, för feminism, mångfald och demokrati har ifrågasatts. Vi ska vara öppna för människor från alla religioner, men det innebär inte att vara öppen för alla värderingar, säger Gustav Fridolin till Dagen.

Han har precis, tillsammans med sin språkrörskollega Åsa Romson, på en presskonferens inne i riksdagen berättat att Miljöpartiet behöver en nystart. De har också sökt ett nytt starkt mandat att leda partiet. På den stundande kongressen nästa månad är de annars beredda att lämna över ansvaret till någon annan.

Mycket av den uppblossade krisen inom MP handlar alltså om religionens roll i politiken. Men att MP skulle ha företrädare som varit för religiöst extrema håller språkröret Fridolin inte med om.

– Nej, jag tror inte att man ska beskriva det på det sättet. Speciellt inte med den typen av grava anklagelser som flyger runt i debatten. Men det är viktigt att vi är trygga med att alla som företräder Miljöpartiet just företräder Miljöpartiet.

Är det någon som inte gjort det eller?

– Nej, det är inte den diskussion som varit, men det är en fråga som människor nu ställer sig.

Hur känns det att Miljöpartiet associeras med islamism?

– Verkligen inte alls bra, säger Gustav Fridolin.

– I tidningen Dagen har det kanske varit vanligare med insändare där vi får kritik för vårt starka stöd för hbtq-rättigheter, feminism och vår tro på mångfald, vilket är frågor som vanligen inte brukar beskrivas som islamism. Någonstans känns det avlägset att tro att det är åsikter som skulle attrahera islamister.

På frågor om MP skulle vara infiltrerade av islamister slår Gustav Fridolin ifrån sig.

– Det finns inga belägg för det, säger han.

Men partiet ska nu utreda om det finns någon grund i dessa påståenden som kommer från Lars Nycander, forskare på Försvarshögskolan.

Läs fler artiklar om Miljöpartiet

Alla tidigare artiklar