Gemensam nattvard fortfarande avlägsen

Antje Jackelén fick nöja sig med en smörgås i vip-rummet, i stället för att delta i nattvard med påven. Dagen efter det stora ekumeniska firandet i Lunds domkyrka var det dags för katolsk mässa på Swedbank stadion.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det går inte att missa den stora glädjen bland alla katoliker, när de vallfärdar till Malmö för att delta på mässan med påven. Det är en man med en sådan stjärnstatus, att även många nyfikna icke-katoliker valt att få tag på en biljett för att få se vad som händer.

Redan innan påven kommer in på Swedbank stadion är stämningen på topp. Precis som inför en fotbollsmatch ropas hejaramsorna ut, och det viftas med flaggor av alla de slag. "Papa Francesco" skanderar publiken, och när påve Franciskus till slut gör entré stiger jublet på läktarna runt fotbollsplanen, där fotbollslaget Malmö FF till vardags håller till.

Påven kommer inkörande i en golfbil, gör ett varv runt arenan, och möts av hurrarop, hejaramsor, flaggviftningar, vinkningar och en stor uppsjö mobiltelefoner. Många vill gärna ha en selfie med påven, vissa lyckas, som den brasiliansk-svenska fotbollsstjärnan Marta som nöjt tittar ner i sin mobil efter att påven har vandrat förbi.

Med på rundturen är också den svenske biskopen Anders Arborelius, som vinkar till massorna. När påven kliver av deras lilla ekipage svalnar dock intresset för den svenske biskopen. Påve Franciskus drar till sig all uppmärksamhet då han storleende går fram till publiken och hälsar på två rullstolsburna tjejer, skriver autografer och hälsar på alla utsträckta händer.

Det stora samtalsämnet

Att de kyrkliga händelserna gett avtryck märks tydligt. I trängseln på Pågatåget mellan Lund och Malmö är mångårdagens ekumeniska högtid ett lika vanligt samtalsämne som vädret.

– Vi är ju vänner nu efter 500 år. Det har vi beslutat, säger en av resenärerna till en annan när det småpratas om alla kommunala avspärrningar på grund av påven.

Taxichauffören som tar mig till Swedbank stadion har också med stor nyfikenhet följt med i händelserna, trots att han är muslim. Och det är med viss avundsjuka han betraktar hur kyrkorna knyts samman, och önskar att något liknande kunde hända i den religion han hör hemma i.

– Det som hände i kyrkan var fantastiskt, säger han.

Efter att påven gjort sitt ärevarv på arenan börjar den katolska mässan, som sker i traditionell stil. En del kyliga vindar drar in, efter ett tag börjar det också att duggregna. Men det hindrar inte de entusiastiska katolikerna.

Traditionell mässa

Mässan firas dagen efter de historiska ekumeniska händelserna, då katoliker och lutheraner enades i Lunds domkyrka. En liten släng av gårdagen finns med, då påven flera gånger nämner hur viktigt det ekumeniska samarbetet är, exempelvis i sin predikan där han tar upp de två svenska katolska helgonen.

– Ett mycket tydligt tecken är att det är här i deras land, som kännetecknas av samlevnad mellan olika folkslag, som vi tillsammans minns reformationen för 500 år sedan. Helgonen åstadkommer förändringar genom hjärtats saktmod.

I slutet av gudstjänsten tackar påven också Lutherska världsförbundet och den svenska ärkebiskopen.

Ingen gemensam nattvard

Men att enigheten inte är total märks också på mässan i Malmö. Många hade inför denna gudstjänst hoppats att påven skulle göra slag i saken, och öppna det katolska nattvardsbordet även för lutheraner. Ledarna för Lutherska Världsförbundet är på plats, liksom Svenska kyrkans ärkebiskop, det är dagen efter det högtidliga mötet i Lund med alla löften som gavs.

Men när nattvarden väl börjar delas ut är Antje Jackelén uppe i vip-rummet och sätter tänderna i en smörgås. Oblaterna är endast till för katolikerna.

När mässan är slut får Dagen en kort pratstund med de två lutherska världsledarna, Martin Junge och Munib Younan, som signerat den ekumeniska pakten med påven.

Många lutheraner hade nog velat dela nattvarden här med katoliker, vad säger du om det?

– Tyvärr är det inte möjligt än, men jag tror att i och med vår gemensamma högtid i går stod det klart att vi vill lämna konflikterna bakom oss och röra oss mot gemenskap. För mig var det viktigt att vara här i dag, i solidaritet med katolikerna, men samtidigt påminns vi att såret fortfarande finns där, säger Martin Junge, generalsekreterare för Lutherska världsförbundet, till Dagen.

– Därför är det viktigt med fortsatt dialog, och att fortsätta arbeta vidare.

Innan Munib Younan lämnar Swedbank stadion hinner han kortfattat berätta hur tacksam han är för att lutheraner och katoliker tillsammans uppmärksammat reformationen.

– Vi talade för hela världen, för rättvisa för att utrota fattigdomen, säger han innan han tvingas iväg med sina lutherska kollegor.

Kvar på orten finns biskop Johan Tyrberg, som säger att det varit mycket inspirerande dagar, och att man i Lund redan planerar ekumeniska vespers mellan lutheraner och katoliker. Återstår att se hur mycket av det som hände och händer i Lund kommer att sprida sig till resten av världen. När det gäller nattvard uttrycker sig Johan Tyrberg på ett liknande sätt som sina lutherska kollegor.

– Det är en stor sorg att vi inte kan dela nattvarden, men vi tror att det här ska kunna ändra sig.