23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Georg Andrén föreslås bli generalsekreterare för Diakonia

Biståndsorganisationen Diakonias styrelse föreslår att Georg Andrén, i dag Sveriges ambassadör i Guatemala, ska ta över ledningen för Diakonia.

– Jag känner mig väldigt glad och hedrad över detta förtroende. Diakonia är en professionell och mycket respekterad biståndsorganisation, i Sverige och inte minst i de länder där man verkar. Det ska bli fantastiskt roligt att få delta i arbetet och driva de värden Diakonia står för i en tid där global rättvisa blir allt viktigare, säger Georg Andrén enligt ett pressmeddelande.

Sveriges ambassadör i Guatemala

57-årige Georg Andrén har varit Sveriges ambassadör i Guatemala sedan 2014 och han har tidigare jobbat på Sida, Utrikesdepartementet och i civilsamhället, bland annat för Svenska kyrkan – med global ekonomi och skuldavskrivningar, och för Diakonia – med demokratiutveckling i Sydafrika.

Hade många sökande

Diakonias styrelseordförande Pether Nordin och vice ordförande Marianne Claesson är båda mycket nöjda med valet av Georg Andrén.

– Jag är mycket glad över att vi har hittat en så kompetent efterträdare till Bo Forsberg. Vi hade väldigt många kvalificerade sökanden, men Georg Andrén sticker ut ur mängden som någon som kan leda Diakonia in i framtiden, säger Pether Nordin.

Läs mer: Ny generalsekreterare utsedd på Diakonia

Till Dagen förklarar Pether Nordin att den viktigaste parametern i sökandet efter ny generalsekreterare har varit ett hitta en person med "rätt själ".

– Det handlar om evangeliernas ord om alla människors lika värde.

Han menar att Georg Andrén uppfyller kriteriet på ett utmärkt sätt. När det gäller Georg Andréns kyrkliga engagemang berättar Pether Nordin för Dagen att Georg Andrén är medlem i Svenska kyrkan, att han är "aktiv så gott det går", samt att han har varit styrelsemedlem i organisationen Kristen humanism i ett tiotal år.

Georg Andrén förväntas tillträda sin nya tjänst i höst. Då efterträder han Bo Forsberg som har varit Diakonias generalsekreterare i 23 år.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar